Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşte Lice’nin eski isimleri!

Diyarbakır’ın köklü tarihine sahip olan Lice ilçesinin eski adlarını biliyor musunuz?

Diyarbakır'ın köklü tarihine sahip

Lice, Diyarbakır’ın en eski ve tarihi ilçelerinden biri olarak bilinir ve Asur kaynaklarına göre farklı bir isimle anılmıştır.

Lice bölgesinde yerleşik hayatın çok eski dönemlere dayandığı bilinmektedir. Asur kitabeleri, M.Ö. 7000’li yıllardan itibaren arkeolojik bakır çağı ve son Neolitik döneme ışık tutmaktadır. Bölgedeki ilk izlere göre, M.Ö. 3000’lere kadar uzanan Hurri-Mitanni halkının varlığına rastlanmaktadır. Asur ve Urartu kaynaklarına göre, Nirbi Prensliği’nin Lice ve Hani bölgelerinde hüküm sürdüğü bilinmektedir. Sonraki dönemlerde Lice, çeşitli medeniyetlerin etkisi altında kalmış, ancak genellikle Asur hakimiyetinde olmuştur. Med, Pers, Makedon, Partlar ve Roma gibi farklı hükümdarlıklar da bölgede egemenlik kurmuştur.

Lice’nin adının kökeni, Diyarbakır’ın en eski tarihli ilçelerinden biri olan bu yerleşim yerine Asur kaynaklarında ilk kez rastlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Asur kaynaklarına göre, bölge “ŞİRİŞA” olarak adlandırılıyordu. Ancak “Lice” adının ne zaman kullanılmaya başlandığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, bu adın “Holuris” isminden türediği düşünülmektedir. Zaman içinde “Holuris,” “İllirisis,” “İlice,” ve nihayetinde “Lice” olarak değişerek günümüze ulaşmıştır.