Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DTSO ve DTB Heyeti IKBY’de İşbirliği Temaslarına Devam Ediyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB), Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) işbirliklerini güçlendirmek amacıyla Erbil ve Süleymaniye’de temaslarını sürdürdü.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve DTB Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ile DTB Meclis Başkanı Ahmet Ay, DTSO Genel Sekreteri Ferdani Gökdere, Genel Sekreter Yardımcısı Kamuran Toktanış ve DİFAŞ Genel Müdürü Velat Ektirici’den oluşan heyet, IKBY ziyaretleri kapsamında Erbil Valisi Omed Xoshnaw’ı ziyaret etti. Başkan Mehmet Kaya, “Türkiye, Irak ve Kürt Bölgesel hükümetlerine ticaretimizi sürdürmek istediğimizin mesajlarını vermek için buradayız. Bu sebeple ticari ilişkileri en üst seviyeye taşımak istiyoruz” ifadelerini kullanarak, Erbil, Duhok ve Süleymaniye Ticaret ve Sanayi Odalarıyla ilişkilerin öncelikli olduğunu vurguladı.

DTSO Başkanı Kaya, Diyarbakır-Erbil uçuşlarının yakın zamanda tekrar başlayacağını belirterek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile görüşmeler yaptığını açıkladı. Ayrıca, ticaret hacminin güçlendirilmesi ve karşılıklı turizmin canlandırılması için çalışmaların artırılacağını ve vize sorunlarıyla ilgili Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmelerin planlandığını belirtti.

Heyetin IKBY ziyaretleri sırasında, DTSO’nun fuarcılık şirketi olan DİFAŞ’ın Nisan ayında Diyarbakır’da düzenleyeceği Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı ile Tarım Fuarı’na Erbil Valisi’ni davet ettiği bilgisi paylaşıldı.

DTB Başkanı Engin Yeşil ise IKBY’de borsa olmamasına rağmen, Diyarbakır Ticaret Borsasına bağlı laboratuvarların uluslararası geçerliliğe sahip olduğunu vurgulayarak, heyetin ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Erbil Valisi Omed Xoshnaw, DTSO ve DTB heyetini memnuniyetle karşılayarak, Diyarbakır-Erbil uçuşlarının başlamasıyla ticaretin daha rahat gerçekleşeceğini ve ilişkilere önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Vali Xoshnaw, IKBY ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesi konusundaki çabalara destek vereceklerini belirtti ve heyetin davetini kabul ederek Nisan ayında Diyarbakır’a geleceğini ifade etti.

Heyet, Erbil’deki temasların ardından Süleymaniye Ticaret ve Sanayi Odası’nı tebrik ziyaretinde bulundu. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, 2008’den bu yana süren ilişkiler neticesinde Diyarbakır ve Süleymaniye Ticaret Odaları arasında ticari işbirliğini içeren bir protokol yapıldığını ve bu çerçevede güçlü çalışmaların gerçekleştirildiğini belirtti. Kaya, Süleymaniye uçuşlarının da başlaması için girişimde bulunacaklarını ve Nisan ayındaki fuar davetini ileterek katılımlarını beklediklerini söyledi. DTB Başkanı Engin Yeşil ise borsa hakkında bilgilendirme yaparak zirai alanda işbirliklerine hazır olduklarını ifade etti.

Süleymaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Muhammed Resul, DTSO ve DTB heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, gidiş-gelişlerin artmasıyla ticari ilişkilerin güçleneceğine vurgu yaptı. Lojistik ve sanayi çalışmaları hakkında bilgi veren Resul, Türkiye ile ticaret ilişkilerini daha da güçlendirmek istediklerini belirtti ve Süleymaniye uçuşlarının yeniden başlaması için heyetten destek talep etti.

Heyet, Erbil’den sonra Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir ile bir görüşme gerçekleştirdi. Vali Ebubekir, DTSO ile güçlü bir bağlarının olduğunu ifade ederek, Süleymaniye uçuşları konusunda heyetin büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Vali Ebubekir, ticari ilişkilerin daha üst seviyeye çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.