Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

D.Ü.’de “Ahilik Kültürünün Günümüzde Yansımaları” Adlı Panel

Dicle Üniversitesi’nin kuruluşunun 50. Yılı münasebetiyle Sosyal Araştırmalar Merkezi ve Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından ortaklaşa “Ahilik Kültürünün Günümüzde Yansımaları” adlı panel düzenlendi.

Dicle Üniversitesi’nin kuruluşunun 50.

Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal’ın “Eşyaya Teslim Olmayan Ahlak: Ahilik” konuşmasıyla gerçekleşen panele, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’nun eşi Zeliha Su, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektörün Eşi Öğr. Gör. Meral Karakoç, Kurum Müdürleri, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan yaptığı konuşmada, Ahilik tarihinden bahsederek, ahiliğin geçmişinin 13’üncü yüzyıla kadar uzandığını anımsattı. Doğan, son yüzyılda gelişmiş ülkelerin gündemine gelen ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standardı gibi kavramların asırlar öncesinde ahiler tarafından hayata geçirildiğine işaret ederek, Anadolu coğrafyasında filizlenen ahiliğin, İslam kaynaklı bir hareketin adı olduğunu söyledi.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise, “Bilim yuvası olan araştırma ve inovasyona her daim önem veren Dicle Üniversitesi olarak bizlere düşen en önemli görev ise Ahi Evran’ın bıraktığı Ahilik kültürüne bağlı nesiller yetiştirmek olacaktır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal yaptığı sunumda Ahiliğin, temelinde doğruluk, dürüstlük, yardımseverlik, kardeşlik gibi ulvi değerleri barındıran bir sistem olduğunu belirtti ve günümüzde Ahiliğin koyduğu değerlerin önemini korumakta olduğunu,  bütün insanlığın ihtiyaç duyduğu değerler olduğunu söyledi.

“Fütüvvetin Anadolu’ya yansıyan şekli olan “ahîlik” ıstılâhı Arapça “kardeşim” manasındaki ahî kelimesinden gelmektedir” diyen Köksal,  “Ahilik, birlik ve beraberliğimizin en önemli göstergelerinden biri olmuştur. Ahilikte zengin, fakir ayrımı yapılmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak esastır” dedi. Köksal, Ahiliğin iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik ve yardımseverliğin birleştiği bir sosyo-ekonomik bir düzen olduğunu vurguladı.

Panel sonunda Şed Kuşatma Töreni geleneğini canlandırmak ve nesilden nesile yaşatmak amacıyla Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından Şed Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Aynı zamanda Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç da Şed kuşandı, Ahilik Duası edildi.