Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HANİ’DE VATANDAŞLARIN PEKMEZ MESAİSİ

ÖZEL HABER – ŞEYHMUS SELÇUK Hani’de Üzüm Hasadıyla Birlikte Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı

ÖZEL HABER - ŞEYHMUS

Hani ilçe merkezi ve kırsal mahallelerde Bağ bozumu başladı. Bağ üreticileri, her yıl ilk bahar mevsiminde bin bir emekle yetiştirdikleri üzümleri son baharda ekim ayının ilk haftasında üzümleri hasat ederek pestil, sucuk ve pekmez yapmaya başladı. Üreticiler, Üzüm şırasını kaynatarak pekmez elde ederek geçimlerini sağlıyor.
Bağ bozumu ile birlikte üzüm bağlarında üzümleri toplayan üreticiler, ayaklarıyla sıktıkları üzüm şırasını yan yana dizdikleri büyük kazanlara koyarak 3 gün süresince meşe odunu ateşi ile kaynatıp, pekmeze dönüştürüyor. Hani ilçesine bağlı merkez ve kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar kışlık pestil, sucuk ve pekmezleri hazırlamak için hasat çalışmalarını Ekim ayının ilk haftası ile Kasım ayının ikinci haftasında tamamlıyorlar.
Bağbozumu çalışmaları kapsamında bağlarında Üzümleri hasat eden vatandaşlar çuvallarda geleneksel yöntemlerle üzüm suyunu çıkararak kazanlarda kaynatıyor. Pekmez için hazır edilen külle birlikte kazanları saatlerce kaynatarak pekmezlerini hazırlayan mahalle sakinleri, İlkbahar aylarında bağlarında bin bir emekle yetiştirdikleri sarı, kırmızı ve siyah üzümleri sonbahar mevsimin Ekim ve Kasım aylarında hasat ediyorlar. Bağ üreticileri, “üzüm bağlarında bin bir emekle yetiştirdikleri üzümlerin hasadını yaparak Topladıkları üzümleri eve götürüp bir gün dinlendirmeye bırakıyorlar.
Geçmiş yıllarda aile büyüklerinin yaptıkları gibi, ilkel yöntemlerle topladıkları üzümleri ayaklarıyla sıkarak şırasını çıkartıp yan yana dizerek büyük kazanlarda üç gün süreyle altına meşe odunu yakılıp kaynatılarak organik pekmez elde ediyorlar. Ürettikleri Pestil, Sucuk ve Pekmezleri piyasaya satarak hem masraflarını hem de geçimlerini sağlıyorlar”
Sıkılan üzümler üç şekilde değerlendiriliyor
Üzüm üreticileri, üzümlerin olgunlaşmasıyla birlikte hasat ettikleri üzümden elde ettikleri şırayı üç ayrı şekilde değerlendirdiklerini belirten üreticiler, pekmez kullanımında kullandıkları şırayı ise odun ateşinde üç gün süreyle kaynatılıyor. Üzüm üreticileri “Bu yıl üzüm hasadı çok az. Geçen yıllara oranla son 10 yıldır bilemediğimiz nedenlerden dolayı bağlarımızdan gerekli verimi alamıyoruz.
Bu yılda baplarımızdaki üzüm rekoltemiz yok denecek kadar az Yetkililerin konuya eğilmelerini istiyoruz
Üzüm üreticileri Topladıkları üzümleri kimisi bağ evlerinde kimisi de evlerine götürüp çuvallara koyarak sıkıp şırasını çıkartıyor. Şırayı üçe ayırıp, bir kısmıyla cevizli sucuk yapıyorlar, bir kısmını bastık ve diğer kısmını da kaynatarak pekmez yaparak piyasada satarak ailelerinin geçimlerini yapmaya çalışıyorlar”