Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Polonya ilk nükleer santralin tasarımı için sözleşme imzaladı

Polonyalı devlet şirketi ile ABD nükleer enerji sektörünün liderleri, Polonya’nın ilk nükleer enerji santralinin tasarımı için bir anlaşma imzaladı.

Polonyalı devlet şirketi ile

Polonyalı kamu hizmeti şirketi Polskie Elektrownie Jadrowe (PEJ), Çarşamba günü ABD nükleer enerji şirketleri Westinghouse ve Bechtel ile Polonya’nın ilk nükleer enerji santralinin tasarımı için bir anlaşma imzaladı.

18 ay sürecek sözleşme kapsamında, tedarik zincirlerinin tasarımı ve 3.750 megavatlık (MWe) santral için inşaat ruhsatı almak için gerekli dokümantasyonun hazırlanması da dahil olmak üzere yüzlerce rapor ve çalışma oluşturulacak.

İmza törenine katılan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkede “yeni bir enerji döneminin başlangıcına işaret eden tarihi anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını” belirtti.

Morawiecki, “Nükleer enerjiyi geliştirerek enerji sistemimizin istikrarını güvence altına alıyor ve ekolojik enerji kaynaklarına dayandırıyor, petrol ve gaz ithalatına bağımlılığımızı azaltıyoruz” dedi.

Aralık 2021’de, yüzde 100 devlet hazinesine ait olan PEJ, tesisin sahasını Pomeranya kıyı eyaletindeki Lubiatowo-Kopalino yakınında belirledi. İnşaatın 2026 yılında başlaması planlanıyor ve ilk reaktörün 2033 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Yatırımın tahmini maliyeti 100 milyar PLN (22,74 milyar ABD doları) olduğu belirtiliyor. (İLKHA)