Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HANİ’DE BAĞBOZUMU ZAMANI

ÖZEL HABER DİLARA ÖLMEZ-HANİ PESTİLİNE TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN TALEP GELİYOR.

ÖZEL HABER DİLARA ÖLMEZ-HANİ

Sonbahar Mevsiminin gelmesi ile birlikte üzüm bağlarında başlanan bağ bozumu çalışmaları bu yıl gecikmeli olarak başladı.

Her yıl Ekim ayının ilk haftasıyla başlanan Kasım ayının sonuna kadar devam eden bağ bozumu bu yıl ilçedeki Bağların genelinde geçmiş yıllara oranla yeteri kadar üzüm ve cevizin olmayışı.
Hani Bağlarında aileler, pekmez, pestil ve sucuk yapımına başladı.


Hani İlçe Merkezi başta olmak üzere kırsal mahalle ve mezralarında bağbozumunun zamanının gecikmelide olsa gelmesi ile birlikte çalışmalara başlandı. Yoğun mesai harcayarak bağlardan üzüm toplayan aileler üzüm suyu olarak tabir edilen şireden; yüzyıllardır devam eden gelenekle pekmez haline getiriliyor. Kazanlarda kaynatılıp içerisine asbest taşı atılan şire, katı hale geldikten sonra temiz bezlerin üzerine serilerek pestile dönüşüyor. Enerji deposu olarak bilinen üzüm pekmezi, kış aylarında soğuk algınlığı ve kansızlığa karşı sık sık tüketiliyor.
Gün boyu üzüm toplayan bağ sahipleri, bağbozumu zamanının gelmesiyle topladıkları üzümden pekmez, pestil ve cevizli sucuk elde ettiklerini söylüyorlar.
Bağ yetiştiricileri “Bağdan topladığımız üzümleri mahzen adı verilen bölümde çuval içerisine koyuyoruz. Ardından üzümlerin suyunu çıkarıyoruz. Büyük kazanlarda kaynatarak ve içine beyaz toprak katarak elde edilen üzüm şiresinden pekmez, pestil ve cevizli sucuk elde ediyoruz.

Hazırladığımız bu ürünleri özellikle kış aylarında tüketiyoruz. Bu pestili sadece kendimiz ve ailemiz için yapmıyoruz. Türkiyenin dört bir yanından talep geliyor. İmkanımız el verdiğince gelen bu siparişleride karşılayıp bir miktar para kazanıyoruz” dedi.


MAHSERE ZAMANI
Bağbozumu zamanına bölge kültüründe “mahsere” dendiğini belirten vatandaşlar, şunları söyledi:“Bağdan topladığımız üzümlerin şiresinden pekmez yapıyoruz. İki aşamadan geçen şire, pekmez halini alıyor. İlk önce bir saat kazanda kaynatıyoruz, ardından leğen dediğimiz farklı bir kazana aktarıp yaklaşık 2 saat kaynattıktan sonra pekmezimizi elde ediyoruz. Tabi, bunun yanında pestil ve sucuk da yapıyoruz. Bu, kültürümüzde uzun yıllardır devam ediyor. Hazırladığımız ürünleri kışın hem biz tüketiyoruz hem de misafirlerimize ikram ediyoruz.”
Pekmez yapımının çok zahmetli olduğunu dile getiren bağ sahipleri, tüm zorluklara rağmen bu geleneği sürdürdüklerini ifade ediyorlar.
ZAHMETLİ BİR İŞ OLMASINA RAĞMEN KEYİFLE YAPIYORUZ
“Çok zor ve zahmetli bir iş olmasına rağmen keyifle yapıyoruz”, diyen bağ yetiştiricileri “İlk önce bağdan getirdiğimiz üzümleri torbaların içine koyup ayaklarımızla çiğneyerek şire dediğimiz üzüm suyunu elde ediyoruz.

Sonra şireyi büyük kazanlara koyup içine de beyaz toprak döküp birkaç saat kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra kazanın altındaki ateşi söndürerek şireyi birkaç saat dinlendirmeye bırakıyoruz. Arıttığımız şireyi büyük kazandan çıkarıp leğen dediğimiz kazanlara koyuyoruz. Burada birkaç saat daha kaynattıktan sonra pekmez elde ediyoruz” şeklinde konuştular.