Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DTSO ve DTB Kuzey Irak’ta

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB), Kuzey Irak’ta gerçekleşen oda seçimleri sonrasında, kutlama ve işbirliklerini arttırmak amacıyla ziyaretlerde bulundu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve DTB Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ile DTB Meclis Başkanı Ahmet Ay, DTSO Genel Sekreteri Ferdani Gökdere, Genel Sekreter Yardımcısı Kamuran Toktanış ile DİFAŞ Genel Müdürü Velat Ektirici’den oluşan heyet, 2008 yılında başlayan işbirliği anlaşmalarının güncellenmesi, ticari ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla IKBY’de çeşitli kurumlarla görüşmeler gerçekleştirmek üzere bir ziyaret programını başlattı.

Heyet, ziyaret programının ilk gününde Duhok Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Görüşmede, gümrükte yaşanan sorunlar, vize sıkıntıları, Irak’ın ihracat hedefleri, transit geçiş, Duhok TSO üyelerinin Diyarbakır’daki özel hastanelerden faydalanma konuları ve Diyarbakır’da düzenlenecek fuarlara katılım gibi konular ele alındı. Görüşme sonunda, Duhok TSO Başkanı Shukri Gameel Noori, DTSO ve DTB’den destek talebinde bulundu.

Duhok ve Erbil TSO’nun nisan ayında düzenlenecek fuarlara davet edilmesiyle ilgili olarak DTSO Başkanı Mehmet Kaya, sorunların farkında olduklarını belirterek, her iki tarafın sorunlarını çözmeye yönelik çaba içinde olduklarını ifade etti. Kaya, IKBY ile olan ihracat hacminin artırılması gerektiğini vurgulayarak, Diyarbakır – Erbil uçuşlarının bir ay içinde başlayacağı müjdesini verdi ve Duhok TSO yönetim ve üyelerini nisan ayında düzenlenecek Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı ile Tarım Fuarına davet etti.

DTB Başkanı Engin Yeşil, IKBY’de ticaret borsalarının olmamasının tarımsal ürünlerin tescil işlemlerinin olmamasına ve verim düzeyinin düşük kalmasına neden olduğunu belirtti. Yeşil, Türkiye’deki borsa uygulamaları hakkında bilgi vererek, bu alandaki tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Heyet, ziyaret programının ikinci gününde Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni seçilen Oda Başkanı Gailan Saaed’i tebrik etti. Erbil TSO ziyaretinde konuşan DTSO Başkanı Kaya, Erbil TSO ile olan güçlü ilişkilerin devam etmesi gerektiğini ifade ederek, karşılıklı gidiş-gelişlerin, ticari ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli olduğunu vurguladı. Kaya, Erbil TSO ile olan bağların 2008 yılında başlayan protokolle oluşturulduğunu ve bu protokolün Türkiye ile olan ilk temas olduğunu hatırlattı. Kaya, Erbil TSO ile olan protokol gereği karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi ve nisan ayında düzenlenecek fuarlara katılım konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, heyetin Erbil TSO yönetimi ziyareti sırasında vize sorunları, gümrükte yaşanan sıkıntılar, karşılıklı turizmin güçlendirilmesi ve yatırım konularında görüş alışverişi yapıldı. Heyet, Erbil TSO ziyaretinin ardından Devlet Bakanı Aydın Maruf Selim’i ziyaret etti. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için yapılması gereken çalışmalar konusunda görüş alışverişi yapıldı. Ayrıca, Habur Sınır Kapısında vize uygulamasına geçilmesinin önemine vurgu yapılarak, konu ile ilgili girişimlerde bulunulması gündeme getirildi. Daha sonra Erbil Başkonsolosluğunu ziyaret eden DTSO ve DTB heyeti, Muavin Konsolos Emir Bayramoğlu ve Ticari Ataşe Kerem Tuzlu ile görüşme sağladı. Ticari ilişkilerde yaşanan sorunların çözümüne yönelik görüş alışverişi yapıldı.

Görüşmelerin sonunda, nisan ayında Diyarbakır’da gerçekleştirilecek Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı ile Tarım Fuarına davetler yapıldı.