Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Telkari sanatını 48 yıldır devam ettiriyor

Mardin’de 48 yılı aşkındır telkâri sanatını icra eden Metin Bayrut, “3 bin yıla dayanan sanatı tutku haline getirerek sürdürmeye devam edeceğini” söyledi.

Mardin’de 48 yılı aşkındır

Gümüş tel işleme sanatı olarak kültürümüzde önemli bir yeri bulunan telkâri, ince tel haline getirilmiş olan gümüşün küçük motifler ile birleştirilmesi işlemidir. Bütünüyle el sanatı olan telkâri kullanılarak yapılan takılar ve eşyalar, çok eski yıllardan beri yaygın olarak tercih ediliyor.

Telkari Ustası Metin Bayrut, farklı din ve kültüre sahip insanların tarih boyunca bir arada yaşadığı Mardinde, geleneksel el sanatlarından telkâri sanatını 48 yıldır devam ettiriyor.

“Telkâri, tamamen elde yapılan bir işlem”

Telkâri sanatının çoğunlukla Mardin ve Midyat’ta usta ellerden geçtiğini belirten Bayrut, ”48 yıldır telkâri işiyle uğraşıyorum. Hem altın hem de gümüş işleme yapıyorum. Genellikle kolye, bileklik, küpe ve daha birçok ürünleri yapıyorum. Telkâri Türkiye genelinde Mardin merkez ve Midyat’ta çoğunluktadır. Süryani ustaların ellerinde genellikle işleniyor. Telkâri; tamamen elde yapılan bir işlemdir. Bakır, altın ve gümüşten elde edilir. Telkârinin geçmişi 3 bin yıla dayanmaktadır. Çok eski bir sanattır.” ifadelerini kullandı.

Çırak yetiştirme noktasında güçlük çektiklerini belirten Bayrut, “Çünkü telkâri sabır isteyen bir meslektir. Günümüz gençleri sabır noktasında zayıf olduklarından bu tür mesleklere yönelmiyorlar. Tabi haliyle zor bir meslektir. Sabrı olmayan bir insan bu işi yapamaz. İleriki yıllarda telkâri alanında bir zayıflama yaşanabilir. Çünkü hem çırak yetişmiyor hem de fabrikasyonlanmaya başlanılıyor. Gören herkesin hoşuna gittiğinden rağbet ediliyor. Bir telkâriyi yapmak 2-3 saati alıyor.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)