Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÖTV muafiyetiyle aldığı aracı teslim alamayan şahıs mağduriyetinin giderilmesini istiyor

Babası Yusuf Salur adına ÖTV muafiyeti ile araç almak için Diyarbakır’dan İstanbul’a gelen Murat Salur, satın alma sözleşmesini yaptığı ve parasını ödediği aracı 25 gün sonra teslim alamayacağını öğrendi. Süreç içerisinde mağduriyet yaşayan Salur, maddi ve manevi olarak uğradığı zararın giderilmesini istiyor.

Babası Yusuf Salur adına

Ulusal bir televizyon kanalında çalışan Murat Salur, 12 Ocak tarihinde yüzde 98 engelli raporu olan babası Yusuf Salur’un vekâletiyle İstanbul Sarıyer’de bulunan Nev Otomotiv’ den ÖTV muafiyeti kapsamında 2023 model 1.5 dizel otomatik GS donanım paketli Opel Grandland siyah bir araç satın aldı. Bayinin hazırladığı proformada yazılan miktarı aynı gün ödeyip satın almayı tamamladı.

Yapılan satış sözleşmesinde aracın ÖTV muafiyeti kapsamında olduğu bildirilmesine rağmen aradan 25 gün geçtikten sonra bayi tarafından alıcı aranarak anlaşma yapılan aracın ÖTV muafiyeti kapsamına girmediği belirtiliyor. Firma yetkileri, anlaşma yapılan aracın yerine 91 bin lira daha ucuz olan ancak aynı bedel ile verilmek üzere Murat Salur’a aynı marka ve model 1.2 benzinli aracı teklif etti.

Yapılan teklifi kabul etmeyen Salur, döviz cinsinden borç ettiği para ve altınları aracı aldığı tarihte bozdurup aracın bedelini ödediğini, aradan geçen zaman zarfında yaşana kur farkı ve gram altın fiyatında yaşanan artış sebebiyle mağdur olduğunu, mağduriyetinin giderilmesini istiyor.

Yaşadığı mağduriyet ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Murat Salur, çalıştığı kurumdan 7 günlük izne ayrılıp Diyarbakır’dan İstanbul’a gelerek firma yetkilileri ile görüşme sağlamasına rağmen bir netice alamadığını, yetkililerin kendisine yardımcı olamadığını bu nedenle mağduriyetinin giderilmesi için konuya ilişkin tüketici mahkemesine başvuruda bulunduğunu söyledi.

“Önce sorun yok dediler, 25 gün sonra aracın ÖTV muafiyeti kapsamına girmediğini söylediler”

Salur, “12 Ocak’ta NEV OTOMOTİV’ den 1,5 dizel otomatik GS donanım paketli Opel Grandland siyah araç aldım. Aracın proforması hazırlanıp bana verildi ve aynı gün ücret tarafımca ödendi. Satış danışmanı olan Hakan Tosun bana, ‘Aracınız ÖTV muafiyeti kapsamına giriyor, herhangi bir sorun yok, gönül rahatlığıyla resmi işlemleri bekleyebilirsiniz’ dedi. Aradan 25 gün geçtikten sonra satış danışmanı beni arayarak aracımın ÖTV muafiyeti kapsamına girmediğini, kusur ve ihmalin de kendilerinden kaynaklandığını, bunun yerine bana aynı aracın 1,2 benzinlisini verebileceklerini söyledi. Söz konusu aracın Diyarbakır şartlarında, sıcak iklimde işimi görmeyeceğini, fiyat olarak ta anlaşıp proforması kesilen araçtan 91 bin lira daha düşük fiyatlı olduğunu, böylece zarar üstüne zarar edeceğimi belirterek teklifi kabul etmedim. Daha sonra Nev Otomotiv Opel Bayi Müdürü Özgür Özşahin beni aradı ve satış danışmanının yaptığı teklifi yeniden sundu. Ellerinde araç olmadığını ancak emsal bir araç bulacaklarını söyledi. Araç bulamayınca da aynı marka ve model 1,2 benzinli aracı bana yine teklif etti. Bu teklifin haricinde paramı iade edebileceklerini de ifade etti. Her iki teklifi de kabul etmedim. Paramın 40 gün sonra iade edilmesi beni bir hayli zarara uğratacaktı. Çünkü büyük bir miktar altın ve euro bozdurmuştum. Kur farkı ve gram altın fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle aradan geçen 40 gün içerisinde maddi olarak zarar ettiğim için kabul etmedim. 40 gün boyunca hem araçsız kaldım hem de babam mağdur oldu.” dedi.

“Hem beni hem de babamı mağdur ettiler”

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili söz konusu otomotiv firmasının müdürü ile görüştüğünü ve Müdür Özgür Özşahin’in kusurun kendilerinde olduğunu kabul ederek özür dilediğini belirten Salur, “Burada yeniden 1,2 benzinli aynı marka ve model aracı verebileceklerini söyledi. Ben bunu kabul etmeyerek haklarında yasal işlem başlatacağımı, konuyu medyaya taşıyacağımı, kabul ettikleri mağduriyetin giderilmesi için hakkımı arayacağımı dile getirdim. Müdür bey de ‘bu sizin hakkınız, dilediğinizi yapabilirsiniz’ dedi. 12 Ocak’ta yüklü miktarda euro ve gram altın bozdurdum. Üzerinden 40 gün geçti. Kur farkı ve gram altında artış yaşandı. Bu nedenle yaklaşık olarak 50 bin liralık zararım oldu. 40 gün boyunca aracı teslim alamamam da hem beni hem de babamı mağdur etti. Aynı aracın günlü kiralama bedeli yaklaşık olarak 1500 TL civarındadır. Maddi zararın yanı sıra yaşadığım manevi zarar kapsamında hukuksuz fiile uğratılmış, bu haksız fiil neticesinde üzüntü ve elem duymuş, kişilik haklarımız zedelenmiştir. Tüm bunlar da göz önünde bulundurulduğunda 150 bin lira gibi bir zararım var. Ben kendilerinden herhangi bir ücret talep etmedim ama mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Aynı aracın emsalini verebilselerdi kendileriyle parasal bir işim de olmazdı; fakat ne yazık ki bu konuda ciddi manada çaba sarfetmediler.” diye konuştu.