Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır Ziraat Odası’ndan pamuk tepkisi

Çukobirlik’in açıkladığı pamuk alım fiyatlarına tepkiler sürüyor. Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, “Açıklanan bu rakamlar çiftçinin belini büktü. Fiyatlar ve devletin verdiği destekler revize edilip yükseltilmelidir” çağrısında bulundu.

Çukobirlik’in açıkladığı pamuk alım

Çukobirlik 42 randıman kütlü pamuk alım fiyatını 18.5 TL olarak açıkladı. Pamuk üreticileri artan maliyetler karşısında fiyatın beklentilerin çok altında kaldığını ve çiftçinin zarar edeceği bir fiyat olduğunu ifade etti. Çiftçinin beklentisi bu yıl 21 TL bandında fiyat açıklanıp, alım sezonu sonuna kadar 25 TL bandına çıkması yönünde idi.

Çukobirlik’in açıkladığı fiyatla ilgili Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, fiyatın çok düşük gösterildiğini söyledi.

‘ÇİFTÇİLER ÜRETİM YAPMAKTAN VAZGEÇECEK’

Yetkililere çağrıda bulunan Delil, “Açıklanan bu rakamlarla çiftçinin beli büküldü. Buğday, pamuk, ve mısırda kazanç elde edemiyor. Pamuk ve Mısır fiyatları 2 yıldır yerinde sayıyor. Maliyetler her ay yükseliyor. Mazot almış başını gidiyor. Gübre fiyatları ha keza yükselmekte. Çiftçilerimizin beli büküldü. Ne hikmetse çiftçilerin elindeki ürün para etmiyor. Fiyatlar ve devletin verdiği destekler revize edilip yükseltilmelidir. Çiftçilerimizin çoğu bankalara borçlu ödemelerde sıkıntılı yaşamaktadır. Böyle devam ederse çiftçilerimiz üretim yapmaktan vazgeçecek. Her yıl zarar edip daha fazla borcun altına giriyorlar. Çiftçilerimizi artan maliyetlerden korumak için istikrarlı bir taban fiyat belirlenmeli ve desteklemeler arttırılmalıdır. 1 kilogram Pamuk elde etmek için çiftçinin cebinden 16-17 TL çıkmakta. (Mazot, gübre, ilaç, işçilik, kira, ekim-biçim, tohum vb. Masraflar). Pamuğun kar marjını hesaplarsak satış fiyatı en az 22-25 TL olmalıdır. 1 kilogram Mısır elde etmek için çiftçinin cebinden 5.5 TL para çıkıyor. ( Kira elektrik, gübre, sulama, tohum, mazot gibi masraflar). Enflasyon kar marjını hesaplarsak mısırın kilogram satış fiyatı en az 8.5-9 TL olmalıdır” dedi.