Bugüne kadar on üç kitabı yayınlanan ve kitapları farklı dillere çevrilen, Şair ve yazar Devran Yiğit Sinanoğlu’nun hayatının konu edinildiği belgesel sosyal medyada yayınlandı.
Toplum için yaptığı sosyal sorumluluk projeleri ile gönüllere giren ve yediden yetmişe her kesimden insanın sevgisini kazanan, Diyarbakırlı şair ve yazar Sinanoğlu’nun, Halkın İçinden Bir Yazar “Devran Yiğit Sinanoğlu Belgeseli” adlı Biyografik belgesel çalışması, yaklaşık iki yıl süren çalışmanın ardından, Diyarbakır ve Bölgenin Yeni Nesil Dijital Medyası “yirmibirtv” YouTube kanalında yayınlandı.
Sezai Karakoç Kongre Merkezinde galası yapılan belgesele; sivil toplum temsilcileri, siyasiler, yazarlar, şairler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
DEVRAN YİĞİT SİNANOĞLU KİMDİR?
Şair ve yazar Devran Yiğit Sinanoğlu 01/08/1987’de Diyarbakır’ın Alipaşa mahallesinde doğdu. Çınar nüfusuna kayıtlı olan Sinanoğlu ilköğretimini Diyarbakır/ Sur ilçesindeki Yatılı Bölge Okulunda okudu.
Sinanoğlu, ilköğretimi sırasında okulun futbol, basketbol ve voleybol takım kaptanlığını yaptı. Okulun çeşitli sosyal kulüplerinde başkanlık yaptı.
LGS’de (Liselere Giriş Sınavı) Isparta Anadolu Lisesini kazanmasına rağmen kayıt yaptırmadı. Ortaöğretimini Diyarbakır Alparslan Lisesi’nde tamamladı. İlk ve Ortaöğrenimini Diyarbakır’da tamamladı. İlk ve Ortaöğretimi boyunca başarı belgeleri aldı.
2005-2006 yıllarında Sur İlçe Öğrenci Meclis Başkanı, 2006 yılında Diyarbakır İl Öğrenci Meclis Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Öğrenci Meclis Başkanı seçildi.
Dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Bülent ARINÇ tarafından “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi”ne katkılarından dolayı teşekkür belgesi verildi.
Üniversite tahsilini Biyolog olarak tamamladı. Aynı zamanda Adalet Bölümü mezunu da olan Sinanoğlu, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi bölümünde eğitimine devam etmektedir. Üniversite tahsili sırasında çeşitli kulüplerde kurucu başkanlık ve kurucu üyelik yaptı. Bingöl üniversitesinin radyosu ve gazetesinin kurulup, çıkarılmasında kuruculuk edenlerden oldu.
Yazarlık hayatına genç yaşta başlayan Sinanoğlu ilk kitabını Üniversite 1. sınıfta 21 yaşındayken çıkardı. Köşe yazarlığına ise Üniversite 3. sınıfta 23 yaşındayken başladı ve Başyazar olarak yazmaya devam etti.
Edebiyat dergilerinde ve sitelerinde yazıları yayımlandı.
Devran Yiğit Sinanoğlu, 2022 yılında Yılın En İyi Çıkış Yapan Yazarı ödülünü aldı. Sağlıklı Bir Gelecek İçin Kitap Okumalı ve Okutmalıyız sosyal sorumluluk projesi “Yılın En Başarılı Projesi” seçildi. Proje kapsamında Diyarbakır’da 100 köy okul kütüphanesinin ihtiyaçlarını karşılayarak, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Diyarbakır dışında 15 şehirde de köy okul kütüphanelerine katkıda bulundu.
Kitaplarının gelirlerini çocukların Eğitimine bağışlayan yazar, Türkiye’nin en büyük köy okul kütüphanesini kurdu. Çoğunluğu kız çocukları olmak üzere köylerde 3200 öğrenci okuttu.
Kariyeri başarılarla dolu Sinanoğlu’nun “Halkın İçinden Bir Yazar Devran Yiğit Sinanoğlu” Belgesel filmi çekildi.
Sinanoğlu; Sağlıklı Bir Gelecek İçin Kitap Okumalı ve Okutmalıyız, Okumak İstiyorum Hayallerime Umut Olur musun? Özgürlüğün Melekleri, Bu Kış Kalpler Üşümesin, Vatanın Kurtuluşu ve Yurttaşlık Bilinci, Türkiye’nin Gelişmesi ve Kalkınması gibi onlarca projeye imza attı.
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığı (Türk Ulusal Ajansı), EURODESK, Avrupa Birliği Hibe Fonu, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, SODES, DAP, FKA gibi birçok kurum ve kuruluştan geçen projelerde yer aldı.
Emekliler Diyarbakır Meclisinin basın danışmanlığını yapmaktadır. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında (STK) yer aldı. Devran Yiğit Sinanoğlu, Hayallerime Umut Ol Derneğinin kurucu genel başkanı.
Birçok gazete ve haber sitelerinde köşe yazarlığı yapmış olan ve bugüne kadar on üç kitabı yayınlanan yazarın kitapları farklı dillere de çevrildi.
ESERLERİ:
Sur Halkı Kralı 4. Baskı (Tükendi)
Aşkın Sultanı 3. Baskı (Tükendi)
Aşkın Piri 2. Baskı (Tükendi)
Aşkın Yaratılışı Hz. Adem (Tükendi)
Tövbe (Tükendi)
Aşkın Pirinden Özlü Sözler (Tükendi)
Yağmurun Gözyaşları (Tükendi)
Damla (Tükendi)
İlk Duygular (Tükendi)
Dostluk (Tükendi)
Say ki Gözlerim Değmedi Gözlerine (Tükendi)
Kaplumbağanın Zaferi
Lal Geceler