Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dengbejlik Geleneği’ni Tanıttı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, gelecek kuşaklara sözlü kültürü aktarma ve Dengbejlik geleneğini koruma amacıyla çabalarına devam ediyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, gelecek

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, ‘2024 Ali Emiri Kültür Sanat Sezonu’ kapsamında “Dengbejlik Geleneği” paneli düzenledi. Dengbej Evi’nde gerçekleşen panele, akademisyenler ve araştırmacılar katıldı.

Panel öncesinde dengbejler, katılımcılara kılamlarını seslendirerek atmosferi oluşturdu. İki oturumlu panelde, Dr. Öğr. Üyesi M. Şerif Azarkan, Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Eminoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Delikaya, Araştırmacı Seyda Goyan ve Araştırmacı Zeynep Yaş, Dengbejlik Geleneği üzerine sunumlarını gerçekleştirdi.

Dengbejlik geleneği, dünya genelinde yayılıyor. Panele katılan Luna Erşahin, Kürt geleneğini araştırmak için Danimarka’dan geldiğini belirtti. Erşahin, Dengbejlikle ilgilendiğini ve panelin kendisine büyük bir katkı sağladığını ifade ederek, “Dengbejler, duyguları benim için anlamasam bile çok açık bir şekilde yansıtıyor. Müzisyen olarak Türkçe ve Kürtçe kullanıyorum ve Dengbejler benim için büyük bir ilham kaynağı oldu” dedi.

Muş Alparaslan Üniversitesi Kürdoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Eminoğlu, Dengbejlik geleneğinin önemine vurgu yaparak, “Dengbejlik, Kürt Halk Edebiyatı içinde önemli bir yer tutuyor. İki yüzyıl öncesine kadar uzanan kayıtları olmasına rağmen, aslında bin yıllık sözlü geleneğe dayanıyor. Günümüzde Dengbejlik, estetik bir unsur ve edebi bir alan olarak toplumda yaygınlaşmış durumda. Bu geleneği araştırmak için yüksek lisans ve doktora tezleri yazılıyor, hatta Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde Dengbejlik Tarihi ders olarak okutuluyor” şeklinde konuştu.

Dengbej İbrahim Almas, geçen sene yaşanan depremde hayatını kaybedenleri anarak, dengbejlik kültürünü tanıtmak amacıyla panel düzenlediklerini belirtti. Almas, ayrıca, misafirlerine hem dengbejliği rehberlik ettiklerini hem de hünerlerini sergilediklerini ifade ederek, “Buraya gelen misafirlerimize bildiklerimizi Türkçe ve Kürtçe olarak aktarıyor, sorularını cevaplıyoruz” dedi.