Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Olası depremler ciddi risk oluşturuyor!

Depremlerde 409 kişinin öldüğü Diyarbakır’da binlerce bina hasar aldı. Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Eş Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı, hasarlı binaların risk yarattığını anlattı.

Depremlerde 409 kişinin öldüğü

6 Şubat’ta Maraş’ta dokuz saat arayla meydana gelen ve 409 kişinin öldüğü Diyarbakır’da, binlerce bina ağır ve orta hasar aldı. Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Nujiyan Yıldırım ve Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Şefik İmamoğlu, Diyarbakır’ın depreme hazır olmadığını, hasarlı binaların büyük risk yarattığını anlattı.

Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun verilerine göre 409 kişi vefat etti, 902 kişi yaralandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik Diyarbakır İl Müdürlüğü’nün verilerine göre kentte 152 bin 937 binada hasar tespit çalışması tamamlandı. 22 binanın yıkıldığı, 66 binanın acil yıkılması gerektiği, 3 bin 252 binanın ağır hasarlı olduğu, 2 bin 828 binanın orta hasarlı olduğu, 32 bin 652 binanın az hasarlı olduğu belirtildi.

6 Şubat depremlerinin ardından fay hatlarındaki hareketlilik sürüyor. 9-10 ve 12 Ağustos’ta Malatya ve Diyarbakır’da meydana gelen ve büyüklüğü 4’ün üzerindeki depremler gözleri yeniden bölgeye çevirdi.

‘DÖRT BÜYÜK FAYIN BİRLEŞME YERİ’

Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Doç. Dr. Şefik İmamoğlu, kentin çevresinde dört büyük fay hattı olduğuna dikkat çekerek “Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Ölü Deniz Fayı, yanal atımlı faylar. Bindirme karakterli Bitlis-Zagros Fayı da Diyarbakır’ın hemen kuzeyinden geçer. Ve bütün Güneydoğu Anadolu bölgesini baştan başa çevreler. Her an her yerde deprem olabilir. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Merkez üssü Maraş olan depremler 250-300 kilometre mesafeye rağmen Diyarbakır’da ölümlere ve ciddi hasarlara sebep oldu. Diyarbakır ve daha yakınında gerçekleşecek olan bir deprem düşünürsek çok daha belirgin bir hasar vereceği ortada” dedi.

‘OLASI DEPREMLER CİDDİ RİSK OLUŞTURUYOR’

Depremlerin kente çok ciddi risk oluşturabileceğine dikkat çeken Yıldırım, “Diyarbakır merkez deprem alanı olarak ilan edilmese de Hani, Lice, Bingöl, Elazığ gibi merkezlerdeki olası depremler Diyarbakır için ciddi risk oluşturuyor. Özellikle Maraş merkezli deprem sonrası orta ve ağır hasarlı yapı sayısını düşündüğümüzde acil ve ciddi politikalarla çözümler üretilmediği takdirde olası bir depremle tahmin edilmeyecek yıkımlara, felaketlere neden olacaktır. Maraş merkezli depremler Diyarbakır kent merkezinde yüzlerce can kaybı ve onlarca binanın yıkılmasına neden oldu. Binlerce yapıya zarar verdi. Ekonomik, çevre ve güvenlik etkileri ve riskleri devam ediyor” diye konuştu.

HABER MERKEZİ