Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GÖZLER MECLİSTE

SGK, 2000 Sonrası Girişlilere 5 Yıl Erken Emeklilik İmkanı Sunuyor!

SGK, 2000 Sonrası Girişlilere

SGK’nın 2000 sonrası girişi olanlara 5 yıl erken emeklilik fırsatını getiriyor .
PEKİ ŞARTLAR NELER

2000 yılı sonrasında sigorta girişi olanlar için müjdeli haber geldi. Yeni düzenlemeye göre, Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) veya Bağ-Kur’a bağlı olarak çalışanlar, tam 5 yıl erken emeklilik imkanından faydalanabilecekler. Bu yeni düzenleme ile birlikte, emeklilik yaşına ulaşmadan önce daha erken bir dönemde emeklilik hayali gerçek oluyor. Özellikle 2000 sonrası sigorta girişi yapan milyonlarca kişi, artık erken emeklilik başvurusu yapabilecekler. Bu yeni düzenleme sayesinde yaklaşık 5 milyon vatandaşın erken emeklilikten yararlanması bekleniyor.

Kimler Erken Emeklilik Hakkına Sahip?
Yeni düzenlemeye göre, erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kişilerin belirli şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar arasında sigorta giriş tarihi ve prim ödeme süresi gibi kriterler yer almaktadır. Kimlerin erken emeklilik hakkına sahip olduğunu aşağıda bulabilirsiniz:

Sigorta Giriş Tarihi: 2000 yılı sonrasında sigorta girişi yapanlar, bu yeni düzenlemeyi kullanabilecekler.
Prim Ödeme Süresi: En az 10 veya 15 yıl sigortalılık süresini dolduran ve 3600, 4200 veya 5400 gün prim ödemesi yapmış olan kişiler, yaş beklemeden kısmi emeklilik hakkından yararlanabilecekler.
Yeni Düzenleme İle Kısmi Emeklilik Hakkı
Yeni emeklilik düzenlemesi kapsamında, EYT’yi kaçıran kişilere kısmi emeklilik hakkı tanınacak. Bu düzenleme sayesinde, belirli prim ve sigortalılık sürelerini dolduran kişiler yaş beklemeden emekli olabilecekler. Yeni düzenlemeye göre:

En az 10 veya 15 yıl sigortalılık süresini dolduran,
3600, 4200 ve 5400 gün prim ödemesi yapmış olanlar kısmi emeklilik hakkından yararlanabilecekler.
Kimler Kapsamda Olacak?
Yeni düzenlemeye göre, aşağıdaki durumlar kapsam dahilindedir:

1999, 2000, 2002, 2004 ve 2008 yıllarında SGK’ya giriş yapanlar,
EYT’yi prim eksikliği nedeniyle kaçıranlar,
Staj veya çıraklık sigortası mağdurları,
Ev hanımları.
İlk Etapta 1 Milyon Kişi Yararlanacak
Yapılan değerlendirmelere göre, yeni düzenlemeye ilk etapta en az 1 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. Ancak bu sayının zaman içinde artması öngörülüyor. Şartları yerine getiren herkesin erken emeklilik hakkından yararlanabileceği bu düzenleme ile emekli olacak olan kişi sayısının artacağı öngörülüyor

TBMM Onayı Yakında Bekleniyor

Yeni emeklilik düzenlemesi büyük bir merakla beklenirken, düzenlemenin yasal onay süreci de belirlenmeye başladı. En güncel bilgilere göre, yeni düzenleme teklifi Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak.

HABER MERKEZİ