Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tanrıkulu, Çınar’daki elektrik kesintilerini Bakan’a sordu

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çınar İlçesine bağlı Düzova Köyüne elektrik verilmediği yönündeki haberlerle ilgili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yazılı olarak yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çınar İlçesine bağlı Düzova Köyüne elektrik verilmediği yönündeki haberlerle ilgili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yazılı olarak yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

Diyarbakır Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin Tanrıkulu, soru önergesi ile ilgili gerekçesinde şunları söyledi:

“Diyarbakır Çınar İlçesine bağlı Düzova Köyüne 10 Ağustos 2023 tarihinden itibaren elektrik verilmediği yönündeki haberler kamuoyuna yansımıştır. Vatandaşlar sulama amaçlı elektrik kullanan bazı abonelerin borçlarını ödememesi nedeniyle DEDAŞ tarafından elektrik direklerinin söküldüğünü, bu nedenle köye elektrik verilemediği bilgisini vermişlerdir.

Bir kamu hizmeti olan elektriğin sağlanamaması nedeniyle köyde hayat durma noktasına gelmiş olup, vatandaşlar temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz durumdadır. Mevsimsel koşullar dikkate alındığında elektrik kesintisinin devamı halinde köyde yaşayan başta insanlar olmak üzere tüm canlılar üzerinde telafisi güç zararlara neden olacaktır. Elektrik enerjisi, günlük yaşamın devamı ve yaşamsal ihtiyaçların karşılanması için zorunlu bir hizmettir. Bu hizmeti vatandaşa ulaştırmak tedarik ve dağıtım şirketlerinin zorunluluğu ve görevidir.”

Tanrıkulu, Bakana şu soruları sordu:

1.Diyarbakır Çınar İlçesine bağlı Düzova Köyüne elektrik taşıyan hattın TEDAŞ yetkililerince söküldüğü, bu nedenle Düzova Köyüne elektrik verilemediği iddiaları doğru mudur?

2.İddialar doğru ise, elektrik sağlanamaması insanların can güvenliği ve temel ihtiyaçlarını karşılayamaması demektir. En temel hak olan yaşama hakkı ihlalidir. Bu ihlale neden olan ilgili şirket ve yöneticileri hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmış ise, güncel akıbeti nedir?

3.Astım hastası olan ve nebulizatör cihazı kullanmak zorunda bulunan bir vatandaşımız, elektriğin uzun süreli kesik olması nedeniyle bu cihazı kullanamadığından, yaşamını kaybetmesi durumunda bunun sorumlusu kim ya da kimler olacaktır?

4.Diyarbakır’da benzeri nedenle elektrik verilemeyen toplam kaç mahalle, köy ve abone vardır? İlçelere göre dağılımı nedir?

5.Bundan sonra benzeri sorunların yaşanmaması için ivedi olarak hangi somut ve etkili önlemler alınacaktır?