Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kültür Bakanlığı’ndan Diyarbakır Cezaevi için “Danışma Kurulu” kararı

Diyarbakır Barosu’nun başvurusu üzerine Kültür Bakanlığı Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesinde “Danışma Kurulu” oluşturulacağını bildirdi.

Diyarbakır Barosu’nun başvurusu üzerine

Diyarbakır Barosu’nun Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesinde, Diyarbakır’daki hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, mağdurların, ikincil travmaya maruz kalan mağdur yakınlarının ve etkilenenlerin sürece dahiliyetinin sağlanması için Kültür Bakanlığı’na yaptığı başvuruya bakanlıktan yanıt geldi.

Kültür Bakanlığı’nın yanıtında “…bölgenin hassasiyeti dikkate alınarak, kendi uzmanlık alanlarında gerekli katkı sağlayacağı düşünülen üyelerden oluşan “Danışma Kurulu” oluşturulması çalışmaları devam etmekte…” ifadeleri yer aldı.

Bakanlığın “Danışma Kurulu” kararını olumlu bulduğunu ifade eden Diyarbakır Barosu, “Diyarbakır’daki hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, mağdurların, ikincil travmaya maruz kalan mağdur yakınlarının ve etkilenenlerin sürece ivedi bir şekilde dahiliyetlerinin sağlanması gerektiğini belirtiriz” dedi.

BARO BAKANLIĞIN “DANIŞMA KURULU” KARARINI OLUMLU BULDU

Barodan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama ise şöyle: “Diyarbakır E Tipi Cezaevi, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında, askeri yönetime devredilerek “Sıkıyönetim Askeri Cezaevi”(Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi) olarak insanlığa karşı işlenen suçların en önemli merkezi olmuştur.

Cezaevi, darbe dönemindeki en korkunç işkencelerin yaşandığı, insanlık dışı uygulamaların merkezlerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Bu sebeple, Diyarbakır Cezaevi, Kürtlerin toplumsal hafızasında önemli bir yere sahip olmaya devam etmektedir.

Diyarbakır E Tipi Cezaevinin kapatılarak müze yapılmasına dair karar alınmış ve bu amaçla cezaevi yerleşkesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Bu kapsamda, “Diyarbakır E Tipi Cezaevi Müze ve Kültür Alanı Projelerinin Yapımı” başlıklı ihaleye çıktığı ve proje çalışmasının devam ettiği bilgisi kamuoyuna yansımıştır.

Diyarbakır Barosu olarak 21 Ağustos 2023 tarihinde kamuoyunun aydınlatılması için demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan açıklık ilkesi gereğince, proje çalışması kapsamında insan hakları müzesi olarak inşası; Müze ve kültür alanı çalışması öncesi ve sırasında, Diyarbakır’daki hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, mağdurların, ikincil travmaya maruz kalan mağdur yakınlarının ve etkilenenlerin sürece dahiliyetinin sağlanması hususlarında Kültür Bakanlığı’na bilgi edinme başvurusunda bulunulmuştur.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca bilgi edinme başvurusuna verilen cevapta; Diyarbakır Cezaevi, müzeleri, tiyatro salon, konferans salonu ve atölyeleri ile kütüphanesi ve açık hava etkinlik alanlarının bulunduğu; “Bu kapsamda; halihazırda devam eden proje, sonrasında yapılacak uygulama çalışmalarına yönelik konunun ve bölgenin hassasiyeti dikkate alınarak, kendi uzmanlık alanlarında gerekli katkı sağlayacağı düşünülen üyelerden oluşan “Danışma Kurulu” oluşturulması çalışmaları devam etmekte olup söz konusu işlemlerin tamamlanmasından sonra ayrıca bilgi verilecektir.” hususu belirtilmiştir. Diyarbakır Barosu olarak, Diyarbakır Cezaevi insanlık dışı uygulamaların insanların belleğinde önemli izler bırakmış mekânlardan biri olması gözetilerek; Kültür ve Turizm Bakanlığının cevabi yazısında “ hassasiyetlerin gözetilerek katkısına başvurulacak bir danışma kurulunun” oluşturulacağı bilgisini olumlu karşılıyor, Diyarbakır’daki hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, mağdurların, ikincil travmaya maruz kalan mağdur yakınlarının ve etkilenenlerin sürece ivedi bir şekilde dahiliyetlerinin sağlanması gerektiğini belirtiriz.”