Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğalgaz kullanımın yaygınlaşması odun satışlarını olumsuz etkiledi

Şanlıurfa Oduncular Pazarı esnafı, doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasından dolayı olumsuz etkilendiklerini belirtti.

Şanlıurfa Oduncular Pazarı esnafı,

Kışa sayılı günler kala doğal gazın olmadığı semtlerde vatandaşlar ısınma ihtiyacını karşılamak için odun arayışına girdi. Esnaf, doğalgaz kullanımının arttığı Şanlıurfa’da, satışlarının azaldığını ifade etti.

Şanlıurfa’nın sıcak bir bölge olması ve vatandaşların soğuğa alışık olmamasından dolayı odun aldığını söyleyen esnaf, doğal gaza karşı iş yapmaya çalışıyor.

İLKHA’ya konuşan oduncu esnafı, geçen sene odun satışlarının daha iyi olduğunu söyledi.

“Bu sezon başka sezonlara benzemiyor”

Mehmet Sait Takılan

Doğal gazın yaygınlaşmasından dolayı işlerinin azaldığını vurgulayan Mehmet Sait Takılan, “Bu sezon başka sezonlara benzemiyor. Doğal gazın yaygınlaşması, hayat pahalılığından dolayı geçmiş sezonlara hiç benzemiyor. Durumlar iyi değil. Geçen sezon çok iyiydi. Bu sene yüzde 70 oranında satışlarımızda düşüş var. Odunun fiyatı 4 bin TL’dir. Kömürün fiyatı 7 bin 200 TL civarındadır. Genellikle meşe odunu tercih ediliyor. Meşe odununun kalorisi yüksek, daha uzun süre yanıyor ve ısısı daha çoktur.” dedi.

Doğal gazın bir kısmı bedava olacak diye duyurulmasının insanları doğal gaza yönlendirdiğini ifade eden Takılan, “Kışın arifesinde, sonbaharın bitimindeyiz. Sobalar yanıyor ama kimse gelip odun almıyor. Devletin bu sene doğal gazın bir kısmını bedava olacak diye duyurması insanları doğal gaza yönlendirdi. Tüm mahallere hemen hemen doğal gaz gitmiş. Doğal gaz da alamayan veya bağlamayan da gelip odun alıyor.” diye konuştu.

“Doğal gaz oduncuların işlerini durdurdu”

Ali Karabacak

Odun satışlarının geçen sene daha iyi olduğunu belirten Ali Karabacak, “Kış geldi, bütün Şanlıurfa’ya doğal gaz geldi. İşlerimiz yüzde 50 düştü. Esnaf perişan durumda, iş olmuyor. Milletin alım gücü yok. Geçen sene daha iyiydi, bu sene iyi değil. Bu sene odun alımı yok. Meşe odunu 4 bin TL, kayısı 3 bin 500 TL, söğüt odunu 3 bin TL. Odunlar Şırnak’tan geliyor. Daha önce odunlar batıdan geliyordu diye nakliye farkı yüksekti. Şu anda Şırnak’tan geliyor diye maliyeti düşük. Gelen odunları döküp hızara vuruyoruz. Yakacak haline getirip halka satıyoruz. Bu sene oduna rağbet yok. Tek tük kenar mahalleler, doğal gaza gücü yetmeyen gelip odun alıyor. Doğal gaz oduncuların işlerini durdurdu. Eskiden 2 bin ton odun satıyordum ama bu sene daha 500 ton satamadım. Odunculara bir destek ödemesi yapılsa iyidir.” şeklinde konuştu.

“Fiyatlar birbirini tutmuyor”

Ahmet Öge

Doğal gazın gelmesinin insanlar için daha iyi olduğunu söyleyen Ahmet Öge, “Halk odun ihtiyacını görmeye başlamış. 1 aya kadar da sürecek. Genellikle meşe ve kayısı tercih ediliyor. Doğal gazın gelmesiyle işler yüzde 50 düştü. Doğal gaz bizi yüzde 60-70 etkiledi. Sadece Urfa’nın yüzde 30’u doğal gaz çekmemiş. Doğal gazın gelmesi bir yandan iyidir, milletimiz için güzel bir şey. Satışlar güzel. Fiyatlar birbirini tutmuyor. Akaryakıt ve kira zamlarından dolayı günlük fiyat değişiyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)