Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Altın madenciliğinde, siyanür neden tercih ediliyor?

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen göç ülke gündeminden düşmüyor. Göçük ile meydana gelen heyelan korkuya neden oldu. Peki, altın madenciliğinde, siyanür neden tercih ediliyor zararları var mıdır?

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın

Erzincan İliç’te bir altın madeninde meydana gelen toprak kayması nedeniyle, siyanürlü toprak altında kalan 9 işçi için süren arama kurtarma çalışmaları iş sağlığı güvenliği ve siyanürle altın aramanın zararları var mıdır konusunu yeniden gündeme getirdi.

Konuyla ilgili konuşan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Şen, siyanürle altın çıkarmada tüm önlemler alındığı zaman herhangi bir zararı olmadığını söyledi.

“Genellikle dünyada klasik yöntemlerle bir siyanür maddeni çalışması var”
Genellikle dünyada klasik yöntemlerle atılan bir siyanür maddeni çalışması olduğunu söyleyen Şen, “Türkiye’de de aynı şekilde yüzeye yakın şekilde aramalarla yapılıyor. Siyanür olayına çevresel açısından değerlendirdiğimizde bitki örtüsünden zararlar meydana gelmiştir. Yaptığımız işlemlerden (ÇED) çevresel etki değerlendirme raporunu uygun bir şekilde işletilen bir sistem ama firma çevresel etki değerlendirme raporunda taahhüt ettiği bakanlığa ve çevreye karşı ‘ben bunları koruyacağım’ dediği maddelerde önlemini almamıştır. İşletme kontrol takiplerini yapmadığı elim kaza bundan dolayı olmuştur.” dedi.

“Siyanür solunduğunda ve yutulduğunda insana ve doğaya karşı zararlıdır”

Siyanürle altın aramak tam anlamıyla yasak olmadığını belirten Şen, ” Afrika ve Avrupa’da da siyanürle altın maddeni çıkartılması devam ediyor. Önemli olan proses işletme kontrol ve takiplerini düzgün bir şekilde bilim ve teknoloji ışığında yapmaktır. Tesis olarak bilim ve teknolojiden kaçarsanız böyle facialarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Normalde proseste siyanürle altın çıkarmada tüm önlemler alındığı zaman herhangi bir zararı yoktur. Siyanür solunduğunda ve yutulduğunda insana ve doğaya karşı zararlıdır.” şeklinde konuştu.

“Kontrol ve takibi bir tesis kendi iç bünyesinde yapması gerekiyor”

Böyle vakaların olmaması için çevresel etki değerlendirmesi tesis açılmadan önce verilen taahhütler olduğunu dikkati çeken Şen, ” ÇED raporu ve izni verildiği zaman tesis yapıldıktan sonra işletme aşamasında denetimlerin mevzuata uygun bir şekilde danışmanların çok güzel bir şekilde kontrol ve takibini yapması gerekiyor. Kontrol ve takibi bir tesis kendi iç bünyesinde yapması gerekiyor.” diye belirtti.

“Dış denetim mevzuata uygun çevre enerji ve çalışma bakanlıkları ilgilendiriyor”

Dış denetim dediğimiz mevzuata uygun çevre enerji ve çalışma bakanlıkları ilgilendirdiğini söyleyen Şen, ” Takibini denetimini ve işletme safhasında daha sık yapılması gerekmektedir. Eğer bu şekilde yapılırsa hem tesis hem de bakanlık ve gönüllü vatandaşlarda bu işletme kontrol ve takibini yaptığı sürece yaşanan facialardan minimum sürede karşılanmayacağını temenni ediyoruz.” diye konuştu.