Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu’nun katılımıyla Şanlıurfa’da Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi gerçekleştirildi.
Özel bir otelde düzenlenen proje programında Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, açıklamalarda bulundu.
“Kalkınma için mesleki eğitime önem verilmelidir”
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, proje ile ilgili yaptığı açıklamada, “SEUP Projesi Türkiye yüzyılı hedefi ile birincil derece ilişkilidir. Kalkınma için mesleki eğitime önem verilmelidir. Önümüzdeki dönemlerde sayın bakanımızın öncülüğünde mesleki eğitime ilişkin yeni çalışmaları nihayete erdirmek üzereyiz. Mesleki eğitim politikamız yakın zamanda tamamlanacak ve Türkiye daha güçlü bir alana işaret edecek. Mesleki eğitim konuşuluyor önemli cümleler kuruluyor ancak bunların karşılığının olmadığını görüyoruz. Bunun sebebi mesleki eğitime olan algı. Mesleki eğitime yönelimi ortaokul düzeyine indirilmesi gerekli olduğunu düşünüyoruz. Modules mesleki eğitim ile beceri temelli yaklaşımla mesleki eğitim gerçekleşecek. Yeni okul modeli sektöre entegre bir modeldir. Hem işveren hem sektör hem de öğrenciler açısında önemli. Ara eleman olarak değil tekniker usta olarak görüyoruz. Büyük işletmeler içerisinde artık okullar açılacak. Öğretmen arkadaşımız sektörle iç içe geçeceği eğitim süreçleri üretimle şekillenecek. Eğitimde üretim üretimde eğitim sloganıyla devam edeceğiz. 11 ve 12lerde işletme içinde eğitimi devam edeceği bir yeni yaklaşımı hayata geçireceğiz. Bu hedefler son derece önemli hedefler. Sektörün sivil toplum kuruluşların seferberlşiği ile kalkınma gerçekleşecektir. Diğer projemizin adı da ihtisas okuludur. Türkiye’de sanayinin ticaretin gelişimine ve markalamasına yardımcı olacaktır. Çocuklarımızın mesleki eğitimde niteklikli istihdam yapılabilmesi için çalışmalarımız devam edecektir. Öğrencilerimiz ileride kendi işlerini kendi imkanlarıyla oluşturacaklardır. Her yıl mart ayında mesleki eğitimde çalışmalar yapılacaktır.” dedi.
“28 Şubatçı zihniyet mesleki eğitimi hedef almıştır”
Yapılan proje çalıştayında konuşan Şamlıoğlu, ortaokul sürecinde bir mesleki eğitim açmann riskli olabileceğine dikkat çekerek, “Bu konuda odalarımızın desteği çok önemli. Bugün ortaokul sürecinde bir mesleki eğitim açmak riskli olabilir. 28 Şubatçı zihniyet mesleki eğitimi hedef almıştır. Birçok okul türünden sonra meslek lisesi ancak gündem getiriliyor. Çocuklarımızın alın teriyle okulda mutlu olacağı, kendi işlerini kurduğu en az 2-4 kat asgari ücret kazanacağı düzeyde alacağı bir eğitim düşünüyoruz. Sanayi bakanlığımızla yapılan toplantıda KOSGEB gibi birçok alanda önemli sanayi paketlerini destekleyecek. Ortaokullarda modüler eğitimi hayata geçireceğiz. Önümüzdeki günlerde başlayacak.” şeklinde konuştu.
“Sınav odaklı yaklaşım sadece yarış haline gelmiştir”
Şamlıoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Türkiye çok fazla idealleri olan bir ülke. Tüm insanlık için çok hızlı hareket etmek zorundayız. Programları güncelliyoruz. Sınavla ilgili yapılan vurgu çok önemli. Sınav odaklı yaklaşım sadece yarış haline gelmiştir. Öğrencilerin becerilini keşfedemiyoruz. Bu yıl sayın bakanımızın talimatlarıyla müfredatı beceri merkezli yazdık. Bizler de sınav odağından çıkan programları önemli hale getirecek programlar oluşturduk. Artık klasik sınav yaklaşımına geçtir. Ucu açık klasik sınavı modeliyle uygulamaya başladık. Ahilik ile çırak ile usta arasındaki ahlaki eğitimi vurguluyoruz. Geleneksel eğitimi mesleki eğitimi birleştirip zanaatkâr atölyesiyle meslekhane projeleriyle hayata geçireceğiz. Meslek hocalarımızın gayretleri çok önemli. Mesleki eğitim oldukça pahalı. Mesleki eğitim alan öğrencinin başka meslekler seçmesiyle kaybederiz. Mesleki eğitim sonunda gireceği meslekte maaşının az olmasından dolayı başka meslekleri seçmektedir. Stajla ilgili çalışmalarımız var. Stajın daha etkili olması için önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Sektörle entegre eğitim aslında bu sorunu çözecektir.”
“Eğitimde ortam sorununu çözmek istiyoruz”
Şanlıurfa’nın eğitim konusunda eksikliklerinin bulunduğunu söyleyen Şamlıoğlu, “Çırak pansiyon uygulamalarıyla kırsalda bulunan öğrencileri çeşitli illerde pansiyonlu okullarda eğitim verip kendi memleketine dönüp işletmesini açacağı bir uygulama yapacağız. Bölge okul modellerinde atölye laboratuvarlarında bazı sorunlarımız var. Eğitimde ortam sorununu çözmek istiyoruz. Bölge okul modeliyle Şanlıurfa’da çok iyi bir okul varsa onu bölge okulu yapacağız ve diğer öğrencileri buraya entegre edeceğiz. Sadece Şanlıurfa değil civar illerdeki okulları da Bölge okul seçilip öğrenci yönlendirmesi yapılabilir. Şanlıurfa’nın nüfusu fazla ve eğitim konusunda eksiklikleri var. Buradaki gençlerimizi iyi eğitim ile yetiştirip mesleki eğitimi tanıtmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü-Asım Sultanoğlu, SEUP Projesi ile ilgili mesleki eğitime olan algıyı değiştirmeyi hedefleyen, aileleri bu anlamda yönlendiren, ders içeriklerini düzenlendiği, sektör ve kamu finansal kaynaklarının kullanımıyla alt yapının değiştirildiği, istihdam sağlayan, sektörün mesleki eğitimde daha fazla yer aldığını ifade etti.
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ise SEUP Projesi sektör ve eğitimi bir araya getiren toplumdaki beklentileri karşılayacak bir yaklaşımla yürütüldüğünü belirtti.
Mesleki eğitim süreci okulda başlayan işletme ile çok yoğun devam eden bir süreç olduğunu söyleyen MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, ortaokul döneminde meslek seçimi yönünde zorlanılan ve yanlış karar alınan bir dönem olduğunu ifade ederek yeni bir uygulama ile bu konunun ele alınmasını planladıklarını aktardı.