Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

15. BRICS Zirvesi sona erdi

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ev sahipliğinde 22-24 Ağustos’ta Johannesburg şehrinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi sona erdi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ev

15. BRICS Zirves , Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan meydana gelen BRICS ülkeleri grubunun yeni üye kabulü kararı alması açısından tarihi bir zirve olarak değerlendiriliyor.

Dünya genelinden 70’e yakın ülkenin davet edildiği zirveye, çok sayıda ülke devlet ve hükümet başkanları düzeyinde katıldı.

Şimdiye kadar BRICS’e üyelik için 22 ülke resmi başvuruda bulundu. Bir o kadar ülke de gayrıresmi olarak BRICS’e üyeliğe ilgi duyduklarını gösterdi.

BRICS ülkelerinin liderleri, Johannesburg’daki zirvenin ilk 2 gününde, mevcut başvuruları ve üyelik kıstaslarını masaya yatırdı ve Arjantin, BAE, Etiyopya, İran, Mısır ve Suudi Arabistan olmak üzere 6 ülkenin topluluğa davet edilmesine karar verdi.

Yeni üyelerin 1 Ocak 2024’ten itibaren topluluğa üye olmasıyla BRICS üye sayısı gelecek yıl itibarıyla 11’e yükselecek.

Zirvenin bir diğer önemli gündem maddesi ise BRICS ortak para birimi oldu. ABD dolarının hegemonyasını kırmak isteyen Çin tarafından ortaya atılan ortak para fikri, Rusya tarafından da destek gördü.

Bu yıl “BRICS ve Afrika: Karşılıklı Hızlandırılmış Büyüme, Sürdürülebilir Kalkınma ve Kapsayıcı Çok Taraflılık İçin Ortaklık” temasıyla düzenlenen zirveye, ev sahibi Güney Afrika, 53’ü Afrika ülkesi olmak üzere 70’e yakın ülkeyi davet etmişti.

Zirvenin son günü gerçekleştirilen BRICS Plus toplantısına, başta Afrika ülkeleri olmak üzere dünya genelinden üst düzey katılım gözlendi.

İran, Bangladeş, Bolivya, Küba, Endonezya, Senegal, Zambiya, Burundi, Komorlar, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Namibya, Libya ve Çad, toplantıya devlet ve hükümet başkanları düzeyinde katılırken, çok sayıda ülke de toplantıda dışişleri bakanlarıyla temsil edildi. (İLKHA)