Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YKS TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının

Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte yakında çıkacak olan tercih sürecinin dikkat edilmesi gereken hususları hatırlatan Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Murat Çakır, önemli tavsiyelerde bulundu.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 17-18 Haziran’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na 3 milyon 527 bin 443 aday başvurusu yapıldı.

Adaylardan 2 milyon 995 bin 638’inin katıldığı sınav sonuçları 20 temmuz Perşembe günü üzerinden erişime açıldı.

Kılavuzunun erişime açılmasıyla birlikte adaylar 27 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri ​​arasında belirtilen 388 bin önlisans ve 465 bin lisans olmak üzere toplam 853 bin kontenjana yerleşebilmek için tercihlerini sıralayacak.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlarda tavsiyelerde bulunur ve tavsiyelerde bulunan Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Murat Çakır, adayların tercihlerini mutlaka danışmanda gözlemlemeleri gerektiğinin nefesini çizdi.

“Yalnız başına veya mahalleden birinin yönlendirmesiyle tercih etmeyi tavsiye etmiyorsunuz”

Çakır, “Bilindiği üzere 20 temümüzde baştaki ve ailelerinin heyecanla beklediği YKS sonuçlarını aldı. Bu YKS’de birincinin istedikleri sonuçları alamadıklarını gözlemledik. Yaşanan deprem hadisesinden dolayı bu yıl farklı bir kontenjan izlenecek.” dedi.

“Yalnız bir veya mahalleden birinin yönlendirmesiyle tercih vermelerini tavsiye etmiyoruz. Uzmanlar genellikle tercih ettikleri yurt gibi barınma yerlerini önlerinde göz bulundurarak seçilecek bölümün öğrenciye ne kazandıracağı, adayın o alanı ciddi tercih edip istişare yoluyla karar verir.” kullanım kullandı.

Yayımlanan tercih kılavuzu üzerinden yaptıkları ilk gözlemleri paylaşan Çakır, “ÖSYM’nin açıklamış olduğu takvime gideceği 27 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri ​​arasında tercihler yapılacak. şeklinde konuştu.

“Öğrenci, tercihte işin uzmanına sorarak yola koyulmalıdır”

Bölgeleri üniversitesi ilk olarak genel kontenjan, sonra okul birincileri ve en son olarak depremzede kontenjanları baz aldıklarına dikkat deprem çekici Çakır, tercih belirtme veya eğitimini erteleme hususlarında dikkat edilmesi gereken ayrıntıları aktararak gördüklerini söyledi:

“Öğrencinin ilk yılı ise ve beraberinde bir bekleme beklemedeyse kulaktan dolma yönlendirmeler yerine gerçekten ciddi zorunlu meslek tercihi veriyorlar. Şayet öğrenci bir sonraki okula daha iyi hazırlanacağını düşünüyorsa bu çıkış restoranlarıysa kendilerini saygıyla karşı bir yıl daha fazlasını belirtiyoruz.

Çakır, “Bu süreçte herkes bir fikir beyan eder. Öğrenci, tercihte işin uzmanına sorarak yola koyulmalıdır. Öğrencinin sıralaması 105-110 bindedir. Kendisinden 50 bin yüksek olandan başlayarak 60-80 bine kadar da düşük olan bir bölüm de tercih vermekle bitirmeli ki tercihleri ​​boş gelmesin.” diye belirtti.

“Puan değil başarı dizisi önemli”

“Öğrenci ilk tercihini çevresinde mutlaka göz önünde bulundurması gereken sıralamadır” diye anlatıyor Çakır, “Veliler diyor ki ‘benim çocuğum yüksek puan almış’. Hayır, biz o puanı göz önünde bulundurmuyoruz. başarı puanı sizi geride çekebildiği gibi yukarılara da götürebiliyor.Okul başarı puanı 95 puanı olan bir hayranı 75-85 arasında binlerce kişi oynayabiliyor.” ifadelerine yer verdi. 

Tercih edilen yaşamın aile soyuna vurgu yapan Çakır, özellikle mukayese yönteminden vazgeçmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Çakır, “Karşılaştırmayı çok severiz, bu yanlıştır. Başkalarıyla karşılaştırdığımızda onları küçük düşürecek söylemlerde bulunmamız gerekiyor. Tercihlerin son gününe kadar ince eleyip sık dokumaları gerekir. Çocuklarımızın iç seslerini ailelerine duyuramıyorlar, iç seslerini duyurmaları lazım. karşılamalarını temenni ediyorum.” dedi. (İLHA)