Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Maden tren istasyonu 88 yaşında

Cumhuriyet’ in ilk yıllarında yapılması için T.B.M.M.’ den karar çıkarılan Fevzipaşa- Diyarbekir demiryolu üzerinde bulunan Maden ilçesine  1935 yılında  tren ulaşmıştır.

Cumhuriyet’ in ilk yıllarında

Bakır Maden Kültür, Turizm, Kalkınma ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Şehirleri kıymetli kılan kimlikleridir. Çok şükür ki bizler binlerce yıllık yaşanmışlığı içinde farklı dönemlere ait kültür varlıklarına sahip bir şehrin çocuklarıyız. Bugün kültür varlıklarımızdan birinin açılış gününü kutluyoruz. Cumhuriyet’ in ilk yıllarında yapılması için T.B.M.M.’ den karar çıkarılan Fevzipaşa- Diyarbekir demiryolu üzerinde bulunan İlçemize 05.08.1935 günü tren ulaşmıştır. Coğrafi şartlar sebebiyle 5 yıldan fazla süren inşa çalışmaları sebebiyle demiryolunun İlçemize ulaşmasında büyük emek ve gayret sarf edilmiştir. Rivayet edilir ki aşılmaz dağlarda çalışma yürüten yetkililer Cumhurbaşkanı Sn. Mustafa Kemal Atatürk’ e giderek: “Paşam, dağlar yol vermiyor. İşçiler çok yoruluyor. Başka güzergahtan mı Diyarbekir’ e gitsek?” derler. Bunun üzerine Atatürk: “Günde bir metrede mi gidilmiyor?” diye sorar. Yetkililer: “Hayır efendim. O kadar yol gidilebiliyor” der.

 

ATATÜRK: “O zaman çalışmaya devam edin. Bakıra ulaşmamız gerekir” diyerek Maden’ in önemine dikkat çekerek çalışmaları devam ettirir. Tekevlerden Maden İstasyonuna kadar 53 demiryolu tüneli ve onlarca demiryolu köprüsü inşa edilerek tren İlçemize varmıştır. 86 yılda birçok insanda anısı olan bu mekân, Maden’ in hafiza merkezlerinden biridir. Sahasında o dönemlerden kalan birçok unsur barındıran İstasyon, geçmişe yolculuk yapılmasını sağlıyor. O yılları hissetmek için muhakkak herkesin ziyaret etmesini tavsiye ederiz. Daha nice yıllar İlçemize ve bölgemize hizmet etmesi dileğiyle Maden İstasyonunun 86. yaşı kutlu olsun!” denildi.