Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Lice’deki HES projesine Meclis Araştırma talebi

Diyarbakır Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin Tanrıkulu, Sarım Havzasındaki HES Projesine Karşı Meclis Araştırması Talep Etti.

Diyarbakır Milletvekili Av. Dr.

Tanrıkulu, Çevresel Etki ve Bilirkişi Raporlarını Eleştirerek, Çevre Koruma İçin Yürütmenin Durdurulmasını İstedi.

Diyarbakır Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir başvuru yaparak, Diyarbakır Lice İlçesi ile Bingöl Genç İlçesi arasında yer alan Sarım Havzasında planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı çıktı.

Tanrıkulu’nun başvurusuna göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olumlu yönde verilmiş, ancak Erzurum 2’nci İdare Mahkemesine açılan dava sonrasında bilirkişi keşfi yapılmış ve bu keşif sonucunda projenin bölgenin jeolojisini, morfolojisini ve dinamik-statik dengesini olumsuz etkileyeceği tespit etmesini gerekçe gösterilerek iptalini istedi.

Başvuruda, bilirkişi raporlarına dayanarak, projenin 5 yıllık inşaat sürecinde doğaya verdiği zararlar, özellikle tünel açma ve dinamit patlatma gibi faaliyetlerin çevresel etkileri üzerinde durulması, Jeoloji mühendisi raporunda yapılan inşaat çalışmalarının bölgenin dengesini olumsuz etkileyeceği ifade edilmesi, maden mühendisliği raporunda titreşim ölçümleri yapılmadan sağlıklı değerlendirme yapılamayacağı belirttiğine dikkat çekti.

Ayrıca, Orman Mühendisi Bilirkişisi projenin 20 hektarlık alanının 17 hektarlık kısmının orman alanı olduğunu vurgulayarak, bu durumun ormanlık alanın işgal edilmesi anlamına geldiğini belirtti. Orman bilirkişisi, havza planlamasının yapılmamasının doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği açısından eksiklik olduğunuda sözlerine eklediği görüldü.

Tanrıkulu’nun başvurusunda ayrıca, peyzaj mimarı raporuna göre projenin ekolojik dengesizlik yaratacağı, erozyon riskini artıracağı ve bitkisel varlığa büyük tehdit oluşturacağı vurguladı. Projenin flora ve fauna üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilirken, bölgede bulunan 212 bitki türünün HES çalışması nedeniyle tehlikeye gireceği belirtti.

Milletvekili Av. Tanrıkulu’nun Meclis Araştırması talebinde bulunduğu başvuruda, bölgedeki evlerin dayanıksızlığı, ekosistem üzerindeki olumsuz etkiler, doğal kaynakların korunmaması, flora ve fauna kaybı, tarım ve hayvancılık imkanlarının kısıtlanması gibi konular ön plana çıktığı, 03.01.2024 tarihinde yapılan başvuru, projenin çevresel etkilerini en aza indirerek çözüm bulma amacını taşıdığı şeklinde yorumlandı.

(ŞABAN YOLDAŞ)