Dicle Üniversitesi’nden 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri raporu!

Kahramanmaraş Depremleri raporu!

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bir rapor hazırladı. 

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yapı olarak incelenmesini değerlendirmek ve gözlem ve öneri paylaşmak amacıyla oluşturulan bir rapor sunuldu. Dicle Üniversitesi’nden Kahramanmaraş Depremleri raporu!

Gerçekleşen basın toplantısında, 11 ili etkileyen ve 40 binin üzerinde vatandaşımızın can kaybına, binlerce vatandaşımızın yaralanmasına ve binlerce evin yıkılmasına neden olan depremin yapısal hasarları üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.

15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen basın toplantısına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri, Mühendisler ve Mimarlar Odası temsilcileri, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Siraç Özerdem, İnşaat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Z. Fuat Toprak, öğretim üyesi Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, yerel ve ulusal basın yayın organları temsilcileri katıldı.

Kahramanmaraş depremleri ile ilgili konuşan düzenlenen konferansta açılış konuşmasını Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Siraç Özerdem, İnşaat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Z. Fuat Toprak yaptı.

Açılış ve selamlama konuşmasından sonra Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, “Öncelikle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Bu depremler bize doğal afetler, muhtemel sorunlarla ilgili çözüm üretmemiz noktasında hatırlatma yaptı” diye konuştu ve üniversite olarak sahada aktif görev aldıklarını belirtti.

Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu yaptığı sunumda 6 Şubat 2023 Tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve sonuç olarak oluşan büyük fay kırığı ile çok büyük bir bölgeyi etkisi altına alan depremlerde meydana gelen yapı göçmeleri ve yapı hasarları yerinde incelenmiş ve mevcut yapıların yapısal güvenlik durumu üniversitemiz öğretim elemanları tarafından yakından takip edildiğini belirterek, katkı sunmak amacıyla bu süreçte halkımızla farklı kanallardan sürekli temas halinde olunmuş ve bilgi deneyimleri basın yolu ile kamuoyu ile paylaştı.

“Üniversitemizin de dahil olduğu Tübitak ve Uluslararası kuruluşlarca desteklenen toplamda 50’den fazla akademisyen, mühendis ve öğrencinin dahil olduğu bir ekip ile Deprem şiddetinin en çok hissedildiği illerde toplamda bir ayı aşkın bir süreçte 600’ü aşkın yapı üzerinde teknik inceleme yapılmıştır” diyen Bedirhanoğlu,  yapılarda gözlenen teknik uygunsuzluklarla beraber hasar nedenlerini aktardı.

Yapılan tüm çalışmalar bir raporda özet olarak toplandığını belirten Bedirhanoğlu, bütün bu çalışmalar sonucu elde edilen önemli hususlar paylaşarak soruları değerlendirdi.

 

KAHMARAMNMARAŞ DEPREMLERİNİ HATIRLAYALIM!

 

Kahramanmaraş depremleri ya da 2023 Türkiye-Suriye depremleri, 6 Şubat 2023’te dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,8 Mw  (± 0,1) ve 7,5 Mw  büyüklüklerindeki iki deprem. Depremler sonucunda Türkiye’de resmî rakamlara göre en az 50 bin 783, Suriye’de ise en az 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti ve toplam 122 binden fazla kişi ise yaralandı. Depremlerin ardından büyüklüğü 6,7 Mw ’e kadar varan 38 binden fazla artçı sarsıntı gerçekleşti.

Pazarcık merkezli ilk deprem, Türkiye ve Suriye’nin yanı sıra Lübnan, Kıbrıs, Irak, İsrail, Ürdün, İran ve Mısır’ın da yer aldığı geniş bir coğrafyada hissedildi.

İki büyük deprem, yaklaşık 350.000 km2 alanda Almanya’nın toplam yüz ölçümü kadar bir bölgede hasara yol açtı ve Türkiye nüfusunun %16’sını oluşturan 14 milyon kişiyi etkiledi. Türkiye’de en az 35 bin 355 bina yıkıldı ve aralarında Gaziantep Kalesi, Habib-i Neccar Camii, Kahramanmaraş Ulu Camii, Hatay Meclis Binası, Şirvan Camisi, Adıyaman Ulu Camii, Elbistan Ulu Camii ve İskenderun’daki Latin Katolik Kilisesi’nin de bulunduğu birçok tarihî yapı ağır hasar aldı veya yıkıldı.

102 ülke Türkiye’ye yardım teklifinde bulunurken 88 ülkeden 9 bin 315 arama-kurtarma personeli deprem bölgelerine sevk edildi. Onlarca ülke ilk yardım malzemesi, teçhizat, sağlık ekibi gönderdi ve taziye mesajları yayımladı. Ayrıca Ermenistan-Türkiye sınırı yardım sevkiyatı için otuz yıl aradan sonra ilk kez açıldı.

 

Türkiye Hükûmeti, deprem bölgesi için doğal afet ve salgın gibi acil durumlarda uluslararası kuruluş ve ülkelerden yardım çağrılarını kapsayan en yüksek acil durum olan 4. seviye alarm ilan edildiğini açıkladı. Ayrıca depremlerden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edilirken Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’yi sarsan depremler için 3. seviye acil durum ilan etti. Daha sonrasında olağanüstü hal ilan edilen il sayısı 17’ye yükseldi. Türkiye’de eğitim ve öğretime depremlerden etkilenen on ilde 1 Mart’a, kalan illerde ise 20 Şubat’a kadar ara verilirken tüm üniversitelerde 2022-2023 öğretim yılı bahar döneminde ikinci bir karara kadar uzaktan eğitime geçilmesine karar verildi.

 

Depremlerde hayatını kaybedenler için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yedi gün, Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bangladeş’te ise bir gün ulusal yas ilan edildi.  (HABER MERKEZİ)

Exit mobile version