HER MAHALLEYE TANDIR KURULSUN

HER MAHALLEYE TANDIR KURULSUN

HER MAHALLEYE TANDIR KURULSUN

Kadınlardan Yetkililere Çağrı: Her Mahalleye Tandır Fırınları Kurulsun

400 Gramlık Ekmek 12 Lira Olunca,Hani’de Tandır Ekmeğine Rağbet Arttı.

Tandır Ekmeği pişirmek ustalık ister, şimdiki gelinler ve kadınlar Tandır ekmeğini pişirmeyi bilmiyor,diyen Hanili kadınlar, peş peşe gelen zamlarla fırında pişirilen 400 gramlık ekmeğin 12 liraya yükselmesi ile tandır da pişirilen ekmeğe de rağbet arttığını belirterek yetkililerden her mahalleye tandır fırınları kurulması talebinde bulundular.

 

Fırınlarda son zamlarla fiyatı artan ekmek yerine, daha uzun süre dayanıklı olan tandır ekmeğine ilgiyi artırdı. Özellikle kırsal kesimlerde daha fazla rağbet görülen tandır ekmeği, kokusu, tadı, uzun ömürlü ve sağlıklı olması nedeniyle tandır fırınlarının kurulması ve tandır ekmeğinin pişirilmesi tercih ediliyor.

HER MAHALLEYE TANDIR KURULSUN

İlçe merkezinde yok denecek kadar az sayıda tandır fırınları bulunurken, bu sayı kırsal mahallelerde ise bir hayli fazla.
Geçmişten günümüze kadar gelen tandır ekmeği kültürüne Hanililer ve ev hanımları yoğun ilgi gösteriyor.
Özellikle kırsal kesimlerde daha fazla rağbet gören tandır ekmeğinin modern ekmek pişirme teknolojisiyle ilçe merkezinde hemen hemen yok olmaya yüz tutmuş tandır ekmeği geleneğinin sürdürülmesi gerektiğini belirten Hanili kadınlar,
Ekmek lezzetinin kadın elinden geçtiğinede dikkat çekiyorlar. “Tandır ekmeğinin değişmez hamaratlı elleri ise kadınlar.

PEKİ TANDIR EKMEĞİ NASIL YAPILIYOR

HANİLİ KADINLAR ANLATIYOR
Eli öpülesi kadınlarımız, Tandır fırınında odunla ateşi iyice kızdırıyorlar, ekmeğe elleriyle şekil veriyorlar. Bu kültürü geçmişten günümüze kadar kadınlarımız getirdi.Anneden kızlarına geçen kültür yüzyıllar boyu devam ettirildi” Ancak gelişen teknoloji tandır geleneğini de sona erdirtti.Hanili kadınlar tandır ekmeğini pişirmeyi bizler annelerimiz den öğrendik.Bizlerde kızlarımıza öğretiyoruz.Ama ne yazık ki şimdinin kızları hatta kadınları Ekmek pişirmeyi bilmiyorlar.

HER MAHALLEYE TANDIR KURULSUN

Yetkililere buradan çağrıda bulunuyoruz, her mahallemizde tandır fırınları kurun.Tandırların kurulmasıyla ilçe genelinde kadınlarımıza iş imkanları ve istihdam yolu açılır. Her Tandır başında 2 bayan olursa ürettikleri tandır ekmeklerini piyasaya satarlar.Tandır ekmeği satışları ile aile. Ekonomilerine de destek sağlarlar.

ÖZEL HABER – DİLARA ÖLMEZ

Exit mobile version