Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hanideki Tarihi “Pir Aziz Türbesi”

ÖZEL HABER MEHMET SALİH TURAN
Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Kuyular Mahallesi yolu üzerinde olan ve Kuyular Mahallesine 3 km uzağında bulunan Pir Aziz Türbesi; Elâzığ, Bingöl ve Diyarbakır üçgeninde yer alıyor. Türbe her yıl yaz kış demeden ziyaretçilerinde akınına uğruyor.

ÖZEL HABER MEHMET SALİH

 

İlçeye bağlı Kuyular Mahallesi’nin kuzey meridyeninde bulunan Piraziz türbesi yüksek bir dağın tepesi üzerinde bulunmaktadır. Halk arasında Şeyh Abdulkadir Geylani’nin torunu olarakta biliniyor, Pir Aziz
Pir Aziz Türbesine, uzak illerden, çevre il ve ilçelerdende gelen ziyaretçilerin uğrak yeri olmakla beraber türbeye yakın mahalleler, cadde ve sokaklara Pir aziz ismi verilmiş durumda.

 

 

Halk arasında ve resmi kaynaklara göre, Şeyh Abdulkadir Geylani hazretlerinin torunu olarak geçen Pir Aziz’in kimi rivayetlerde ise ordu komutanı olduğu ve hakim tepede şehid olduğu belirtiliyor.
Halk arasında Pir Aziz ve türbe hakkında söylenenlere göre:
“Ziyaretgah ismi, Pir Aziz olarak biliniyor ve aynı zamanda eski tarih kitaplarında da bu isimle anılıyor. Farklı hastalıklardan şikâyeti olanlar buraya geliyor, ziyaret ediyor ve Allah’ın izniyle şifa buluyorlar. Aktarılanlara göre çok eskilerde yaşanan bir savaşta Pir Aziz buradaki tepede yaşanan savaşta şehit düşmüş. Pir Aziz’in komutan olduğu söyleniyor. O günden bu yana burası ziyaret yerine dönüşmüş.”

 

“Türbeye ulaşımın sağlanmasıyla ziyaretçi sayısında artış oldu”
Diyarbakır başta olmak üzere uzak iller başta olmak üzere, Elâzığ ve Bingöl’den birçok insanın belirli günlerde buraya ziyarete geldikleri biliniyor. Daha önceleri türbeyi gelen ziyaretçilerin ulaşımda sıkıntılar yaşadıkları ancak geçmiş dönemlerde belediyenin ziyaretgahın yolunun yapıldığı biliniyor
Son olarak dönemin Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Münir Karaloğlu tarafından bir çok alanda çalışma başlatılmış, deyim yerindeyse türbe alanı, türbe ziyaretinin olduğu alan modern hale getirilerek ziyaretçilere açılmış.Son zamanlarda da türbe ziyareti sayısındada bir hayli artış oşduğu görülmektedir.
Pir Aziz Türbesi’nin konum itibariyle merkezi bir tepede bulunmaktadır. Yöre halkı, “Mahallemizin batısında Elazığ’a bağlı Tırmal, kuzeyinde Bingöl’e bağlı köyler, güneyinde Diyarbakır var. Çevremizde Bırıkleyn mağarasından, diğeri ise Bingöl tarafından gelen iki ırmak var. Bu iki ırmak birleşerek mahallemizden geçiyor. Bilindiği üzere Dicle Nehri’nin kaynaklarından biri Bırıkleyn mağarasıdır. Yani bu türbe çok merkezi bir yerdedir. Ayrıca çok yüksek bir tepede olması dolayısıyla buradan Diyarbakır dahi gözüküyor. Nitekim çevrede buradan daha yüksek bir hakim tepe bulunmuyor.”

MEHMET SALİH TURAN