Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HANİDEKİ SEYYİD BEDRETTİN TÜRBESİ

MEHMET KADRİ OĞUL
Türbe, Dereli Maballesindedir. Türbede Seyyid Bedrettin ile birlikte ikisi kız biri erkek üç kardeşin yattığı söyleniyor.

MEHMET KADRİ OĞUL Türbe, Dereli

Seyyid Bedrettin Üzeri beton taş duvar lı türbenin kimin zamanında ve ne zaman yapıldığı ise bilinmemektedir. Türbe havlu türünde eşyalar ve müştemilatında bahçesi ile bir mezarlık vardır. Seyyid BedTettin “in veli bir kimse olduğu inancı vard ır.

Ziyaretçiler Kuran-ı Kerımiı okur dualar yaparlar. Halk arasında Seyyid Bedrettin’in çok heybetli olduğu söylenir.


bakımını zaman zaman halk tarafından yaptığı türbenin yıllık ziyaretçi say ısı 3- 4 bin civarındadır. Yaşlılarla yapılan görüşmelerde dışanda olan mezarın Seyyid Bedrettin’e ait olduğunu söylemektedirler. Halk, Buraya ziyaret için sabah erken saatlerde güneş doğmadan önce yedi gün üst üste gidip, Dileklerinin kabul olması için dua eder. Halk arasında bu türbenin üzerinde esrarengiz bir ışığın yandığı söyleniliyor.

 

Seyyid Caferi TayyarTürbesi
Türbe, Zirve mahallesindedir. Türbede bulunan zatla ilgili olarak iki rivayet anlatılmaktadır. Bunlardan birisi türbede Cafer-i Tayyar’ın torunu olan bir zatın yattığı şeklindedir. Diğeri ise, Cafer-i Tayyar’ın bir uzvunun bulunduğu şeklindedir.


Türbe bazı kaynaklara göre Emevilerden kalma bir eserdir. Bir diğer rivayete göre de Kurt İsmail Paşa tarafından yapıldığı söyleniyor. Kubbesi taş duvarlı olan türbenin H. 372/M. 982 tarihli bir sancak vardır. Halk, türbede yatan zatın Sahabi ve Peygamber soyundan geldiğine inanıyor. Ziyarete gelenler Kur’ an-ı Kerim okuyup dua ederler. Özellikle Cuma geceleri türbenin üzerinde de ışık yandığı söyleniyor,inancı yaygındır. Bakımını Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan türbenin temizliğini ise mescit görevlileri yapıyor. Türbenin yıllık ziyaretçi sayısı ise 5000 civarındadır. Halkın türbe ile ilgili inançları arasında ulu zatın yattığı yer gibi konaklama türünden uğrak yerleri de “makam” olarak önem taşımaktadır.

MEHMET KADRİ OĞUL