Hani’de Bağcılık Sektörünün Gelişmesini İsteyen Üzüm Üreticileri, Destek Projeleri ile Nefes Almak İstiyor
Tarihi geçmişiyle bilinen Hani ilçesi, ilçenin üzüm diyarı olarak bilinirken,
Son 20 yılda ilçede bağcılık sektörü bitme noktasına geldi.
İlçede bağ üreticiliği yapan bir çok vatandaş ise, emeğinin karşılığını alamıyor.
Geçmiş yıllara oranla bağlarında yetiştirdikleri üzüm rekoltesinin çok düşük olduğunu ve yaptıkları masrafları karşılayamadığını belirterek babadan kalma üzüm bağlarını sökerek tarlaya dönüştürdüler
HANİ’DE BAĞDA BİTİYOR BAĞCILIKTA
Hani’de Bağcılık sektörü son 20 yıldır yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.İlçe genelinde Bağ üreticiliği yapan ilçe sakinleri aile büyüklerinden gördükleri deneyim ve tecrübeleri karşısında bağcılığı yaşatmak adına hiçbir verim alamadıklarını ve destek göremedikleri halde kendi imkanları ile maalesef mücadeleye devam ediyorlar.İlçede bağcılık yapan bağ yetiştiricileri ise; Bağcılıkta yaşanan sıkıntılarıda gözler önüne seriyorlar.
Hani’de vatandaşların büyük bir kesimi geçimini üzüm bağcılığı yaparak sağlıyor
Son yıllarda bölgede bağcılığın ekonomik cazibesini kaybetmesi ve bağ alanlarında başlayan hastalıklar nedeniyle ilçedeki bağcılığın adeta bitme noktasına geldiğini vurgulayan ilçe halkı ilçede bağcılığın yeniden geliştirilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Bağcılıktan ekonomik kazanç elde etmek isteyenlere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ücretsiz finansal destek sağlanması gerektiğini belirten bağ yetiştiricileri, “Şuanda ilçe genelinde yaklaşık 20 bin dönüm alanda bağcılık yapılıyor. Hükümet tarafından ciddi bir destek verilmiş olsa ilçemizde bağcılık yeniden eski ihtişamlı günlerine kavuşur. Kendi imkanlarıyla bağcılık yapan az sayıda üretici kaldı. Eğer gerekli destek sağlanmayacak olursa üreticilerimiz bağcılıktan vazgeçme noktasına gelecektir” diyen,Üzüm üreticileri devletten destek beklediklerini dile getirdiler.
Bağcılığın getirisinin azalması, üreticinin yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve İlçe genelinde bağcılığın bitmesi halinde ilçe ekonomisinin büyük yara alacağını belirten üreticiler, son yıllarda yeteri kadar önem verilmeyen bağcılık ile birlikte Hani üzümünün ilçe ve bölge genelinde satılması ve pazarlaması konusunda da büyük sıkıntılar yaşanacağına dikkat çektiler.
“Bağcılık Hani’de günden güne bitiyor”
Yaşanan bazı olumsuz etkenler nedeniyle yavaş yavaş bağcılıktan vazgeçilmesi Hani halkında büyük kaygı uyandırırken,eskiden Hani halkı bağcılıktan elde etmiş olduğu gelirle rahat rahat yaşıyordu.Bağ yetiştiricileri, ilçede Bağcılığın geliştirilmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ciddi teşvikleri söz konusu” diye konuştular.
İlçe genelinde çok uzun yıllardır varlığını sürdüren, sofralık, kurutmalık üzümler İlçe coğrafyası dahilinde, pekmez, cevizli sucuk, bastık, muska, sirke gibi farklı şekillerde değerlendirilirken, ayrıca yaprağı salamura yapılarak tüketilmekte, özellikle ev bahçelerinde çardaklar şeklinde gölgelik olarak ve peyzaj amaçlı kullanım alanı bulabilmektedir.
Hani ilçesi kendi sınırları içerisinde binlerce yıldır hüküm sürmüş bütün medeniyetlere ait bulgular da, yöre için bağcılığın kadim bir kültür olduğunu gözler önüne sermektedir. Yörede üzüm ve üzüm ürünleri besin olarak kullanılmalarının yanında, kültürün bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bağcılığın en yoğun olarak yapıldığı ilçe ise Hani ilçesidir.
Hani ilçesi ve kırsal mahallelerinde, üzüm bağlarının, özel misafirlerin ağırlandığı en değerli mekan olduğu görülmekte, türkülerde, hikayelerde, efsanelerde üzüm bağlarına büyük yer verilmektedir.
ÖZEL HABER – Şaban Yoldaş