Hani’de bağ budama zamanı

İlkbahara girilmesiyle birlikte Diyarbakır Hani’de toprağın işlenmesi ve bağların budanmasına başlandı.

Diyarbakır’ın Hani ilçesinde çiftçiler, son cemrenin toprağa düşmesiyle üzüm bağlarında budama işlemine başladı.

Çiftçiler, zamanında yapılmayan budamanın hasat zamanında verim düşüklüğüne neden olacağını belirtti.

Mart’ın başlarında budamaya başlandığını belirten Hanili çiftçi Mehmet Baycan, “Genellikle bağ budamasındaki rutin işlemlere Şubat’ın sonlarında ve Mart’ın başlarında başlıyoruz. Bağlarımız da birer canlıdır. Budamaya, ilaçlanmaya, sürülmeye ihtiyaçları var. Atasözünde de dediği gibi bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur. Bu atasözü eğer budama ilaçlama yapmazsak, her sene bağlarımız dağ gibi olur. Yabani otlar çoğalır ve kuruyan bağlardan hiç verim alamayız” ifadelerini kullandı.

Budamanın önemine değinen çiftçi Baycan, “Budama asma için çok önemlidir. Asmadaki ölü hücreleri diskalifiye ederek, yeni dallar çıkmasına ve gelişmesine vesile olur. Şayet bunu yapmazsak 1-2 yıl içinde bağımız kuruyup çürüyecek. İlkbaharda doğa uyandığı için her tarafta otlar yeşeriyor. Bağlarımızda da asmaların altında yabani otlar yeşeriyor. İlk olarak bunları temizlemekle başlıyoruz. Bu rutin hale geliyor. Her ay ot temizliği yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştular.

Budamanın bir ay içinde bitmesi gerektiği, çünkü nisanda bağların çiçek açtığını vurgulayan çiftçi Baycan, çiçek açtıktan sonra budamanın yapılmadığına dikkat çekti.

(RAMAZAN ÖZDEN / ÖZEL)

Exit mobile version