Her geçen gün artan teknoloji, imitasyon malların sektöre etkisi ve vatandaşın spor ayakkabı giymesi, ayakkabı tamirciliği sektörüne yansımış durumda. Bu durumdan en çok etkilenen ayakkabı tamirciliği yapan esnaflar.
Türkiye’de ucuz ve sağlıksız olarak nitelendirilen ayakkabıların çok fazla satılmasından dolayı ayakkabı tamirciliği de yok olma aşamasına gelmiş durumda.Hani İlçesinde son zamanlarda neredeyse her kesimin spor ayakkabıya yönelmesi, kundura tamirciliğinin ömrünü azaltıyor.
30 yıldır ayakkabı tamirciliğine emek veren 55 yaşındaki Zeki Bayer, işlerinin yok denecek kadar düştüğünden yakındı.Bayer, vatandaşların ucuz ayakkabıları tercikh ettiğini hatta spor ayakkabılarına da yöneldiğini belirterek, “Tamirat tabi bu yüzden düşüyor. Boya işleri normal. Önemli olan tamirdir.Tamir de zaten piyasada çok spor ayakkabı satıldığı için herkes spor ayakkabısına yöneldiği için işlerde son derece düşüklük oluyor” Kendimizin imal ettiği ayakkabı işini de kapatmak zorunda kalacağız dedi.
Bayer, yaz mevsiminde vatandaşların terlik giydiğine de değinerek, “Tamiratlar biraz bu yüzden ister istemez düşüyor. Tabii ki spor ayakkabısına yönelik oluyor. Piyasada da hep spor ayakkabısı ve ucuz kundura olduğu için de herkes ucuz ayakkabı ve sporu tercih ediyor İster istemez etkisi oluyor, düşüş oluyor” şeklinde konuştu.
Gelişen Teknolojiye Yenilen Meslek ‘Semercilik’
Bir dönem yük taşımacılığı ve seyahatlerde at, eşek, katır gibi hayvanların sırtına zarar vermemesi için kullanılan semer, teknolojinin hızla gelişmesi, yol ve motorlu araç sayısının artması üzerine unutulmaya yüz tuttu.
Tarihte ilk defa Araplar, zamanla da Türkler tarafından kullanılmaya başlanan semerin, Hani’de de özellikle dağlık alanda yük taşımacılığında kullanılıyordu. Semerin yoğun olarak kullanıldığı tarihlerde yaygın olan semercilik mesleği, motorlu araçların çıkması ve çoğalması, hayvanların ise yük ve binek olarak kullanılmaması sonucu semercilik mesleği de Hani de bitme noktasına geldi.
30 Yıldır Semercilik Yapıyor
Hani ilçesinde yaklaşık 30 yıldır semer yaparak geçimini sağlayan Cahit Topal (50), semercilik mesleğinin giderek unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.
Topal, Gazetemize yaptığı açıklamada, baba mesleği semerciliğe çocuk yaşlarda başladığını ve 30 yıldır bu işi yaptığını belirterek, teknolojinin gelişmesiyle insanların at, eşek yerine motorlu araçları tercih etmeye başladığını kaydetti.
Bunun da mesleğini çok olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Topal, şunları söyledi:
“Eskiden semer yapmaya yetişemezdik, şimdi ise ayda ancak bir semer satabiliyoruz. Mesleği yapan da kalmadı. Böyle giderse yakında dükkanıma kilit vurmak zorunda kalacağım. Semercilik el sanatı olarak görülmediğinden dolayı korumaya alınmamaktadır. Şimdi bırakın bir başkasına, kendi çocuğuma bile bu mesleği öğretemiyorum. Böyle olunca mesleğin geleceği de olmuyor. Hani ilçesinde bu işi yapan birkaç kişi var. Devlet onlara destek verirse bu sanat yaşamış olacak. Ayda en fazla 2 tane semer satabiliyorum. Daha önce günde onlarca semer satıyorduk. Eskiden Kaçakçılar buradan Şam’a, Halep’e, Suriye’ye at sırtında tütün götürür biz de onlar için gün boyu semer yapmak için çalışırdık. Şimdi ise semer satacak kimse bulamıyoruz.” diye konuştu.
DİLARA ÖLMEZ