Yüz yıllar önce ermeni köyü olarak bilinen Okur mahallesi daha sonradan Müslümanların yaşadığı, sırtını dağa vermiş önünde geniş cumayig ovası. Halk arasında isim olarak ise, Cumayig olarak bilinir.
Bereketli topraklarında bölge halkının tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ama çok göç aldığı için mahallede yaşayan vatandaş sayısı çok az.
Bölge halkından alınan bilgilere göre Okur mahallesinin hemen girişinde Kiliseden çevrilme tahmini 500 yıllık tarihi olan bir de cami var.Ermeniler tarafından kilise olarak yapıldığı bilinen cami’ ye girildiğinde ise yapıtı oldukça sağlam ve taş duvarlardan yapılmıştır.Yazın çok serin Kışın da çok sıcak. Okur camisinde ibadet devam ediyor.
Okur mahallesi 1980 lerden önce kalabalık bir mahalle iken 80 lerden sonra neredeyse mahallenin tamamı Diyarbakır yada batıya göç etmiş olsa da mahallede 10,18 hane bulunuyor. Mahallede birde babam mezrası var 10 hane civarında
Okur Mahallesi, Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı bir mahalledir.Zazaca ismi Cumayig dir. Zaza halkının gelenek ve görenekleri hüküm sürer. Mahalle halkı Zaza milliyetine mensup olup, Mahalle halkının anadili ise, Zazaca’dır. Hani ilçesine 8 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Mahalle ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallede içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi bulunmaktadır. Ulaşımı Gürbüz karayolu ile sağlanmakta, Gürbüz mahallesine 10 km.uzaklıkta bulunuyor.
(DİLARA ÖLMEZ)