Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Evlenmek de hayal oldu!

ÖZEL HABER DİLARA ÖLMEZ
Aileler ikiye katlanan düğün masraflarının altından kalkamıyor.

ÖZEL HABER DİLARA ÖLMEZ Aileler

Günümüz şartlarında yapılan fiyat araştırmasına göre artan evlilik masrafları 100 ile 200 bin lira iken, son bir yıl içerisinde bu miktar 500-600 bin liraya ulaştı. Daha da lükse kaçıldığında ise, miktar 1. Milyon liraya kadar ulaşıyor. Her geçen gün artan evlilik maliyetlerine isyan eden evlilik çağındaki gençlerin evlenmeleri de hayal oldu.
Ekonomik krizle beraber gençlere, artık evlenmek de hayal oldu.
Ailelerde yaşanan Ekonomik kriz ve geçim sıkıntısı günümüz gençlerine bir darbede düğün paketlerine gelen zamlar oluyor. Genç nüfusun çoğunun Avrupa hayali kurduğu Türkiye de her geçen gün gençler bir hayal kırıklığıyla yaşıyor. Türkiye’de yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve artan enflasyonla birlikte her gün her ihtiyacından kısmak zorunda kalan aileler, gençlerini artan pahalılık karşısında evlendiremezken, Gençlerin, evlenip aile kurmaları da hayal oldu.
“Asgari ücretli bir aile, 600 bin liralık bir masrafı karşılaması mümkün görünmüyor?”
Aileleri en çok zorlayan masrafların başında düğün masrafları ve salon kiraları geliyor. 300 kişilik bir organizasyon için kuru pasta ve meşrubat ikramından oluşan en basit düğün bile 50 bin TL’den başlıyor. Düğünün yemekli olması halinde bu rakam seçilen menüye de bağlı olarak 100 bin TL’yi rahatlıkla geçiyor.

BEYAZ EŞYA FİYATLARI 200 BİN TL’Yİ BULUYOR
Sıfırdan ev kurmak zorunda olan çiftlerin bütçesini alt üst eden bir
Artan zamlara göre Fiyatları yüzde 100 ile 200 aralığında artan televizyon, buzdolabı, çamaşır-bulaşık makineleri, ocak, fırın, ütü, süpürgeden oluşan elektronik eşyaların ortalama adet fiyatı da 40 bin TL’yi buluyor.

MOBİLYALARDA İNANILMAZ ARTIŞLAR
başka kalem ise mobilya oluyor. Geçen yıla göre fiyatların ikiye katlandığı sektörde, salon ve yatak odası takımlarının fiyatları 25’er bin TL, yemek odası 20 bin TL, oturma odası ise 15-30 bin TL’den başlıyor.

20 Gramlık Bir Bilezik 60 BİN LİRA
Düğünlerin olmazsa olmazı takıda ise yapılacak masrafın sınırı yok. İnce bileziklerin fiyatları 60 bin lira. Kız ve erkek tarafının ikişer bilezik takması halinde bile takının maliyeti 120-180 bin liradan başlıyor.
Perde, halı, yemek takımları, tabak, bardak, çanak, küçük ev aletleri… İsimleri gibi küçük ayrıntı gibi gözükse de 50-100 bin TL’yi bulan toplam fiyatları bile bütçeyi derinden sarsıyor.
Gelinlik, damatlık, fotoğraf ve video çekimleri, gelin arabası süslemesi, depozito dahil ilk ev kirası da 70 bin lirayı bulan masrafıyla evlenecek çiftlerin ve ailelerin cüzdanlarını ciddi şekilde hırpalıyor.

Asgari ücretlilerin açıklanan rakamları asla karşılamayacağını ve bundan dolayı gençlerin evlilik hayali bile kurmakta zorlandığını belirten aileler, “Değil evlenmek kendimize dahi bakacak bütçeye sahip değiliz, Bu devirde ve pahalılıkta kendimize dahi bakamazken, üstünde düğün masrafları, beyaz eşya ve ev kiralarını kaldırmamız imkânsız. Her geçen gün zam üzerine zam haberi alıyoruz evlilik artık hayal bile edilemiyor. Bugün bir asgari ücretli en az 600 bin liralık bir masrafı nasıl karşılar? Zaten borç içindeyiz kredi kartları ile geçiniyoruz, böyle giderse gençlerimizi hiç evlendiremeyeceğiz”
Gençler Avrupa hayali ile yatıp kalkıyor
Türkiye’nin geleceğini temsil eden genç nüfus, Avrupa hayali ile yatıp kalkıyor. Eğitimli ve Alanında iş bulamayan gençler, seyahat ve sosyal etkinliklerden mahrum kalmakla beraber, doların ve altının artmasıyla beraber son zamlardan dolayı evlilik dahi imkânsız olduğuna dikkat çekiyorlar.
Artık Türkiye’nin kendilerine ve gelecek nesillere güvenli ve refah dolu koşullar sunamadığını vurgulayan gençler, çareyi ise, Avrupa ya göç etmekte buluyor.

FOTO : ARŞİV

DİLARA ÖLMEZ