Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırma, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek verimi elde etme, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırma, ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı koruma amacıyla yoğun çaba sarf etmektedir. Aynı zamanda, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla su kaynaklarını koruma misyonunu benimsemektedir.
Diyarbakır ve çevresinde gerçekleştirilen su yapılarındaki artış, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişimine önemli bir katkı sağlamaktadır.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, Diyarbakır Çermik Kale Barajı’nda devam eden çalışmalar hakkında bilgi vererek, tamamlandığında 139 bin 420 dekar tarım arazisinin sulanabileceğini belirtti. Projenin hayata geçirilmesiyle yılda 1.045 Milyar Türk Lirası katkı sağlanacak ve 13 bin 942 kişiye ek istihdam yaratılması planlanmaktadır.
Çermik Kale Barajı, 77 metre yüksekliğinde ve 129,95 milyon metreküp su depolama hacmine sahiptir. Barajın tamamlanmasıyla Çermik Ovası sulanacak ve bölgedeki tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi hedeflenmektedir.
Genel Müdür Mehmet Akif BALTA, “Çermik Kale Barajı’nın 1,07 milyon metreküp hacimli gövde dolgusunun tamamı, su alma tüneli ve baraj gövdesi ön yüz beton kaplaması tamamlanmıştır. Sağ ve sol sahil memba kaplama beton imalatları devam etmekte olup fiziki gerçekleşme oranımız ise %83,37’dir” şeklinde açıklamalarda bulundu.