Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakırlı öğrenciler kadayıf üretiyor

Liseliler ‘Kadayıf Atölyesi’nde üretiyor; piyasa fiyatının yarısından da ucuz

Liseliler ‘Kadayıf Atölyesi’nde üretiyor;

DİYARBAKIR’ın tescilli tatları arasından yer alan ve piyasada 500 ile 750 TL arasında değişen fiyatlar satılan burma kadayıfı, Muazzez Sümer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açılan Türkiye’nin ilk ve tek ‘Kadayıf Atölyesi’nde öğrenciler tarafından üretilerek kilosu 200 TL’den satılıyor. Okulun müdürü Mehmet Onat, piyasaya göre daha uyguna üretim yaptıklarını ifade ederek, “Okulda öğrencilerimiz, usta öğreticilerimiz ve öğretmenlerimizle beraber üretim yaptığımız için tabi doğal olarak piyasadan daha uyguna üretim yapmış oluyoruz. Böylece okulumuzu daha çok tercih ediyorlar. Günlük siparişler alıyoruz, aldığımız siparişlere göre bazı günler 100 kiloya kadar tatlı üretip satabiliyoruz. Öğrencilerimiz bu sayede de aile bütçelerine de katkıda bulunmuş oluyorlar. Böylelikle hem geleceğin kadayıf ustalarını yetiştirmiş oluyoruz hem de eğitime ve üretime bir katkımız oluyor” dedi.

 

Yenişehir ilçesindeki 6 bölümde 600 öğrencinin bulunduğu Muazzez Sümer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri bölümünde, Milli Eğitim Bakanlığı’nca Türkiye’nin ilk ve tek ‘Kadayıf Atölyesi açıldı. Atölyede Diyarbakır’ın tescilli tatları arasında yer alan ve piyasada kilosu 500 ile 750 TL arasında satılan burma kadayıfı, öğrenciler tarafından üretilerek kilosu 200 TL’den satılıyor. Üretim yapan 26 öğrenci de aile bütçesine katkıda bulunuyor. Okul Müdürü Mehmet Onat, dışarıdan alınan siparişlerle öğrencilerin maaş alarak aile bütçelerine katkı sağladıklarını belirterek, “Okulumuzda 6 bölümümüz var ve bu bölümlerden biri de Yiyecek ve İçecek Hizmetleri bölümüdür. Kadayıf ürettiğimiz bu atölye de, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü’nün bir alanıdır. Bu bölümde 110 öğrencimiz var. Burada biz bu öğrencilerimize Diyarbakır’ımızın tescilli ürünü olan burma kadayıfı yapmayı öğretiyoruz. Bütün aşamalarda öğrencilerimiz bulunuyor. Dışardan da sipariş alıyoruz ve bu aldığımız siparişleri öğrencilerimiz döner sermaye kapsamında üretip dışarıya satıyorlar. Bu sayede de aile bütçelerine de katkıda bulunmuş oluyorlar. Böylelikle hem geleceğin kadayıf ustalarını yetiştirmiş oluyoruz, hem de burada eğitime ve üretime bir katkımız oluyor” dedi.

 

‘GÜNDE 100 KİLO SATIYORUZ’

 

Piyasaya göre uygun fiyata tatlı ürettiklerini ifade eden Onat, “Okulda, öğrencilerimiz, usta öğreticilerimiz ve öğretmenlerimizle beraber üretim yaptığımız için tabi doğal olarak piyasadan daha uyguna üretim yapmış oluyoruz. Böylece okulumuzu daha çok tercih ediyorlar. Çünkü dışarıdaki maliyetten daha ucuza tatlı üretiyoruz. Günlük siparişler alıyoruz. Aldığımız siparişlere göre bazı günler 100 kiloya kadar tatlı üretip satabiliyoruz” diye konuştu.

 

Öğrencilerle beraber günlük siparişleri hazırlayıp sattıklarını aktaran Usta Öğretici Fatih Begtaş ise, şöyle dedi:

 

“Geleceğin kadayıf ustalarını yetiştirmeye çalışıyoruz. Kadayıf çeşitleri olarak burma kadayıf, parmak kadayıf, künefe çeşitlerini de üretiyoruz. Olan siparişleri öğrenciler eşliğinde tamamlayıp teslim ediyoruz. Çabaladıkça öğrenilecek bir meslek olduğu için, azim ve sabır gerektirdiği için yavaş yavaş her şeyi sil baştan öğretmeye gayret ediyoruz. Şu ana kadar 11’nci ve 12’nci sınıf olarak 60 öğrenciden fazla öğrenci yanımızda kursiyer olarak çalışmaktadır. 10 ve 11’inci sınıflarda baklava ve kadayıf dersleri olunca, öğretmenleri eşliğinde gelip onlara da öğretmeye de çalışıyoruz.”(DHA)