Diyarbakırlı Mamoste’nin vefatının üstünden 4 yıl geçti

Beyin kanaması geçirdikten sonra hastaneye kaldırılan ve 4 gün boyunca yoğun bakımda uyutulan Eski HDP milletvekili Diyarbakırlı Prof. Dr. Kadri Yıldırım vefatının üzerinden 4 yıl geçti.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım vefatının ölüm yıldönümünde anıldı. Kürt dil bilimci ve medrese eğitimi almış ilim insanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım (mamoste) 2021 yılında pandemi döneminde aramızdan ayrıldı.

 

Mamosta (Öğretmen) olarak tanınan Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 23 Mart 2021’de pandemi döneminde beyin kanaması geçirmiş, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmıştı.

Kürt siyasetçi ve akademisyen Prof. Yıldırım, Diyarbakır’da kaldırıldığı özel hastanede yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 26 Mart 2021’de 62 yaşında yaşama veda etmişti.

Ebediyete irtihalinin 4’ncü senei devriyesinde Mamoste Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ı rahmetle anıyoruz.

 

KADRİ YILDIRIM KİMDİR?

 

5 Şubat 1959’da Diyarbakır-Lice’de Kürt bir ailede doğan Kadri Yıldırım, Kürtler arasında “Mamosta Kadri” diye tanınıyordu. Yazdığı kitaplar ve yetiştirdiği öğrencilerle öğretmen (mamoste) lakabını haketmişti.

 

EĞTİMİ VE AKADEMİK YAŞAMI

Siirt Eğitim Yüksekokulu’ndaki ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirmiştir. 13 yıl öğretmenlik yapan Kadri Yıldırım Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliği, Mardin Artuklu Üniversitesi rektör yardımcılığı, bu üniversiteye bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü müdürlüğü, bu enstitüye bağlı Kürt Dili ve Kültürü ana bilim dalı koordinatörlüğü, aynı üniversitenin İlahiyat Fakültesi (sonradan fakültenin ismi İslami İlimler Fakültesi olarak değişmiştir) kurucu Dekanlığı görevlerinde bulundu. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde 2004’te Yardımcı Doçent, 2010 yılında ise Profesör olmuştur. Kürtçe, Arapça, Farsça dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine 14 kitabı ve birçok akademik tebliğ makaleleri bulunmaktadır.

 

SİYASİ YAŞAMI

 

Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri’nde Halkların Demokratik Partisi Siirt milletvekili adayı olan ve seçilen Kadri Yıldırım, Kasım 2015 Milletvekili Seçimi’nde yeniden Halkların Demokratik Partisi’nden Siirt ili milletvekili seçilmiştir.

ESERLERİ

 

–           Kabul ve Red Arasında İslamî Feminizm

–           Zerdüşt

–           Kürt Medreseleri ve Alimleri (3 Cilt)

–           Bütün Yönleriyle Rojava

–           Birketü’l-Kelimat Menkıbeler Havuzu

–           İkinci Xanî / Xaniyê Duyem

–           Mem û Zîn

–           Kürt Tarihi ve Coğrafyası-1

–           Artuklu Kolay Arapça

–           Dîwan: Ehmedê Xanî Külliyatı-4

–           Espîdebazê Hemedanî/Hemedanlı Beyaz Şahin Baba

–           Temel Alıştırma ve Metinlerle Kürtçe Dilbilgisi

–           Hülasa-î Akaid – Akaidin Özü

–           Asker, Diplomat, Düşünür, Siyasetçi, Ressam, Şair ve Tarihçi: Muhammed Emîn Zekî Bey

–           Kültür Bakanlığı’nın Mem û Zîn Çevirisine Eleştirel Bir Yaklaşım

–           Ehmedê Xanî’nin Fikir Dünyası

–           Eqîdeya Îmanê / İnanç Risalesi

–           Nûbehara Biçûkan

–           Ehmede Xani ve Mem u Zin

–           Ürdün Kürtleri

–           Kerkük

(MEHMET KADRİ OĞUL)

Exit mobile version