Lise Giriş Sınavı (LGS) 2 Haziran’da, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ise 8-9 Haziran’da yapılacak. Kalan 3 ay zaman sürecini iyi yönetmek büyük önem taşıyor.
Öğrencilerin kalan vakitlerini doğru değerlendirmesinin, sınav başarısı için büyük önem taşıdığını belirten Eğitimci Murat Dalkılıç, var olan eksiklikleri gidermek ve bu süreçte seri denemelere tabi olması gerektiğini söyledi.
“3 ayı en güzel şekilde değerlendiren öğrencilerimiz başarılı olacaktır”
Hem LGS hem de YKS sınavına girecek öğrenciler için kalan 3 ay çok değerli vakit dilimi olduğunu söyleyen Dalkılıç, “Örneğin bir maraton koşusunda son hamle yapan kişi daha çok başarıya ulaşır. Aynı şekilde sınava girecek öğrencilerimizde böyledir. Bu zorlu ve kıymetli 3 ayı, en güzel şekilde değerlendiren ve çalışmaya azmeden umuyoruz ki öğrencilerimiz başarılı olacaktır. Bahar aylarına denk geldiği için belki biraz yavaş çalışacaklar, çalışmak istemeyecekler ama her türlü zorluklara karşı azimli ve sabırlı olacaklar. Öğrencilerimiz istediği okula veya bölüme yerleşebilmesi için çalışmak şarttır. Bununla birlikte devamlılık esastır. Hiçbir şekilde kopukluk olmadan planlı, programlı ve düzenli bir şekilde çalışmalarına devam etmesi gerekir. Belli bir süre sonra LGS ve YKS konuları bitmesi lazım. Seri denemelerine başlayıp çözemedikleri soruları öğretmenlerine çözdürecekler ve eksikliklerini bu süreçte tamamlayacaklar.” şeklinde konuştu.
“Kazanmayacaklarını düşünerek kendilerini mezuna bırakanlar, kazanacaklarını düşünerek çalışmalarına devam etsinler”
Dalkılıç, “Özellikle YKS sınavına girecek öğrencilerimizde şöyle bir durum gerçekleşebilir. Yani YKS sınavına çalışmış bir öğrenci; hayal ettiği, istediği ve sevdiği bölüme ulaşamayacağını düşününce mezuna bırakma gibi bir yönelişe girebilir. Biz bunu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bu durumda olan öğrencilerimize çalışmalarını düzeli bir şekilde devam ve gayret etmelerini istiyoruz. Kazanacaklarını düşünerek çalışmalarına devam etsinler. Kazanamasalar dahi gelecek sene için güzel bir temel ve potansiyel oluşturmuş olurlar. Dolayısıyla YKS sınavına girecek öğrencilerimize en büyük isteğimiz, kesinlikle mezuna bırakma gibi bir düşüncede olmasınlar. Hem LGS hem de YKS sınavına hazırlanma sürecinde öğrencilerimiz, imtihan sürecini tek başlarına yürütemezler. Burada ailelere büyük bir görev düşüyor. Aileler, çocuklarına özgüven oluşturmalılar. Sadece maddi olarak değil psikolojik olarakta öğrencinin çalışmasını engelleyecek davranışlardan kaçınmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.
“Ramazan Ayı’nda oruç tutulması, Kur’an okunması, namazlarını düzenli bir şekilde eda edilmesi öğrenciye vakit kaybı değil onlara katkı sunup zihinleri berraklaştıracaktır”
Ramazan ayında oruç tutulması, ibadet yapılması öğrenciye zaman kaybı olmadığını aksine zihni berraklaştırdığını altını çizen Dalkılıç, “Önümüzde Ramazan Ayı var. LGS veya YKS’ye sınavına hazırlanan öğrenciler ‘oruç tutmayayım, derslerime odaklanayım’ gibi şeyleri dememelerini istiyoruz. Çünkü emin olun oruç, insanın zihnini açması hususunda, hafızası kuvvetlenmesi ve sıhhat konusunda birebirdir. Ramazan Ayı’nda oruç tutulması, Kur’an okunması, namazlarını düzenli bir şekilde eda edilmesi öğrenciye vakit kaybı değil onlara katkı sunup zihinleri berraklaştıracaktır. Sadece Ramazan Ayı’nda değil, diğer günlerde de çalışmalarını bahane edip namaz gibi ibadetlerimizi yapma konusunda gevşeklik göstermemelerini bekliyoruz. Allah’u Teala inşallah hem LGS hem de YKS sınavına giren öğrencilerimize yardım edecek ve onları istedikleri okula yerleşmelerine muvaffak eyleyecektir.” dedi. (İLKHA)