Diyarbakır’da diri fay hattı geçiyor!

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) diri fay haritası, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından güncellendi. Yenilenmiş haritada Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 45 il ve 110 ilçe diri fay hattı üzerinde bulunuyor. MTA güncellenmiş diri fay haritasını paylaştı. Türkiye diri fay haritası risk altındaki 45 il ve 110 ilçeyi işaret ediyor. Haritada 485 diri fay hattı […]

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) diri fay haritası, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından güncellendi. Yenilenmiş haritada Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 45 il ve 110 ilçe diri fay hattı üzerinde bulunuyor.

MTA güncellenmiş diri fay haritasını paylaştı. Türkiye diri fay haritası risk altındaki 45 il ve 110 ilçeyi işaret ediyor. Haritada 485 diri fay hattı bulunuyor. Bu fay hatları 5,5 üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahip.

Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Diri fay ise bu çatlakların hala aktif bir şekilde kayaların kaymasına veya yer değiştirmesine neden olan faylardır.

LİCE’DE DİRİ FAY HATTI GEÇİYOR

İkinci derece deprem bölgesi olan Diyarbakır’da ise, Lice ilçesinde diri fay hattının geçtiği kaydedildi.

1975 LİCE DEPREMİ

Öte yandan 6 Eylül 1975 tarihinde 12.20’de Diyarbakır’ın Lice ilçesi ve köylerinde oluşan 23 saniye süren şiddetli depremin büyüklüğünü 6,6 olarak açıklanmıştı. Depremde, 2 bin 385 kişi hayatını kaybetti, 8 bin 149 bina hasar gördü veya yıkıldı.

5.5 VE ÜZERİNDE DEPREM ÜRETEBİLİYORLAR

Diri faylar, genellikle depremlerin meydana geldiği bölgelerde bulunurlar. Fay hattındaki taraflar, zamanla birbirlerine göre kayarlar ve bu kayma sonucunda enerji birikir. Bu enerji birikimi, bir anda serbest kalıp deprem olarak meydana gelir. Diri fay ya da aktif fay, 5.5 ve üzerinde deprem üretebilir. Kuzey Anadolu Fay Hattı diri fay hattına bir örnektir.

BİRİNCİ DERECEDEN DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER:

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt..

İKİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER:

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER:

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

EN AZ RİSKLİ BÖLGELER:

Deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

Exit mobile version