Karacadağ bölgesinde uzun yıllardır pamuk yetiştiriciliği yapan çiftçiler, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene de tarlalarını ekime hazırladı.
Tarım alanında artan girdi maliyetlerine rağmen mesleklerini icra ettiklerini belirten çiftçiler, bu seneki yağışların hasattan beklentilerini arttırdığına işaret etti.
Geçmiş yıllara nispeten yağışların olacak hasada etkileri ve girdi maliyetlerinin durumu hakkında konuşan çiftçilerden Sebahattin Solmaz, bu seneki hasat beklentilerinin yüzde 50’ye varan bir artış olduğunu dile getirdi.
“Bu yılki hasat beklentimiz dönümünden 400-450 kilogram”
Solmaz, “Pamuk ekimi yapıyoruz. Geçen sene 60 dönüm için pamuğun kilosunu 9 TL’ye, bu sene 22-23 TL’ye alıyorum. Gübre ve mazot fiyatları pahalı zaten. Böyle olunca zarar ediyoruz. Geçtiğimiz yıl dönümünden 300 kilogram elde ettik bu sene kısmetse 400-450 kilogram alırız.” dedi.
Mevcut yağışların işlerini kolaylaştırmasıyla beraber maliyeti de düşündüğüne vurgu yapan Solmaz, “Yağmur yağmasa çok sıkıntı çekeriz. Sondaj ve elektrik derdi gerçekten çekilmiyor. Gelip ceza kesiyorlar, sıkıntılarımız oluyor. Şu an yağış olsa karı var zararı yok. Yağış olsa sondajlardan kurtuluyoruz, elektrik derdi çekmiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Bu yıl yağışlar iyi, tohumumuzu serptik, inşallah yetişecektir”
Pamuk ekimi işleminin aşamalarından kısaca söz eden Şeyhmus Çakmak ise, “Öncelikle pamuk ekilecek alanı ilaçlama, gübreleme ve tapalamayla hazırlıyoruz. Ardından tohumlama işlemine başlıyoruz. Bu sene için çalışmamızı başlattık. Nitekim bu yıl havalar iyi. Her sene bu zamanlarda yağış olmadığından pamuk tohumuyla beraber sulama faaliyeti yapıyorduk fakat Allah’a hamdolsun bu yıl yağışlar iyi. Tohumumuzu serptik, inşallah yetişecektir.” şeklinde konuştu.
Çakmak, “Geçtiğimiz sene kilosu 80 TL olan pamuk tohumu bu yıl 180 TL olmuş. Mazot günlük 2’şer lira zamlanıyor, gübre zaten pahalı. Artık sırf toprağımızın boş kalmaması için ekim yapıyoruz. Çiftçilik kalmamış, gün geçtikçe yok oluşa doğru gidiyor. Geçen sene hasat beklentilerimize cevap vermedi, verilecek destek de arttırılmadı. Her sene nisan ayında pamuk ekimi döneminde verilen desteklemeler bu sene sağlanmadı.” diye belirtti. (İLKHA)