1964 yılından bu yana kutlanan, Mart ayının son Pazartesi günü başlayan ve bir hafta boyunca devam eden Kütüphane Haftası etkinliklerinin açılışı Ali Emiri Merkez Kütüphane Toplantı Salonu’nda düzenlenen program ile başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl, Genel Sekreter M. Sıddık Teksin, dekanlar, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ersen Murat Ateşal, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Diyarbakır’ın bir ilim merkezi olduğunu, kütüphanelerin toplumsal, eğitim ve akademik hayattaki önemine dikkat çekerek, Dicle Üniversitesi olarak kütüphanenin gelişimi ve büyümesine önem verdiklerini vurguladı.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kütüphanesi hakkında bilgiler veren Rektör Karakoç, kütüphanenin hizmet ve çalışmalarını anlattı, ilerlemenin okuyan bir toplum olmaktan geçtiğini söyleyerek öğrencilere kitap okumaları tavsiyesinde bulundu.
Rektörümüzün açılış konuşmasının ardından Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zakir Elçiçek, “Dijital Geleceğin Anahtarı: Yapay Zekâ Temelli Akıllı Kütüphaneler” adlı bir sunum yaptı.
Elçiçek, Filistin’de devam eden katliama dikkat çekerek başladığı konuşmasında, teknolojiden bahsetti. Yapay zekanın dünyada bir şeyin kullanımı amacına göre iyi ya da kötü olduğunu, Kütüphaneler kapsamında da teknolojinin bu yön ile ele alınması gerektiğini söyleyen Elçiçek, ” Teknolojiyi kullanacağız ama Teknolojinin esiri olmayacağız” dedi. İnsanlık ne kadar gelişirse gelişsin her insanın kendi gelişimi için okuması gerektiğini belirten Elçiçek, Şems Tebrizi’nin sözlerinden örnekler verdi.
Kaynak : Dicle Üniversitesi