Diyarbakır kitap fuarı kapılarını açtı: Bülent Arınç’tan çağrı

Diyarbakır’da 4 yıl aradan sonra kitap fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Binlerce kişinin katıldığı açılışta konuşan eski TBMM Başkanı Bülent Arınç gençlere çağrıda bulunurken, DSTO Başkanı Mehmet Kaya ise, hedefin 700 bin ziyaretçi olduğunu söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Eylül Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı dört yıl aradan sonra bugün kapılarını açtı. Kitap fuarının açılışına önceki dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, OSB Başkanı Mustafa Fidan, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, Amedspor Kulüp Başkanı Aziz Elaldı, AK Parti eski Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, yazar Murathan Mungan, Remzi Çayır, DTSO Kadın meclisi başkanı Nevin İl, AK Parti Bağlar İlçe Başkanı Av. Sadık Başar Gür’ün yanı sıra çok sayıda yazar ve davetli katıldı.

 


‘Hedefimiz 700 bin ziyaretçi’
Fuarın açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Kaya, 4 yıl sonra Diyarbakır Kitap Fuarını halka buluşturduklarını söyleyerek, “Kitap fuarları artık hem yayın evlerinin hem fuarcılık şirketlerinin ekonomik koşulları zorlayarak yapmak zorunda kaldıkları fuara dönüştü. Eylül Fuarcılıkla ile ilk fuarımızı düzenliyoruz. En son 2019 da düzenlediğimiz Kitap Fuarı’na 175 bin ziyaretçi geldi. Doğrusu bu fuardan beklentimiz oldukça yüksek ve bu fuar için hedefimiz 700 bin ziyaretçidir. Biz fuarlarımızı Mezopotamya Fuarcılık olarak düzenliyoruz. Diyarbakır markası ile değil bir bölge markası olarak tanımlayıp bölgenin tüm duyarlı kesimleri fuarcılıkla ilgili ilimizde misafir ediyoruz. Fuarımıza Onur Konuğu olmayı kabul eden Murathan Mungan’a teşekkür ediyorum. Bugünkü fuarımıza 120 yayınevi, 350 yazar söyleşi, panel, imza günü etkinlikleri ile katılacak. Diyarbakır’da Kitap Fuarı kültür şöleni gibi algılanır. Diyarbakır’da her türden yayına ilgi gösteren okuyucu kitlesi var. Fuar’ın düzenlenmesinde katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 


Arınç’tan gençlere çağrı
Aktif siyaseti bıraktıktan sonra kitap fuarlarını yakından takip ettiğini ve üç kitap yazdığını söyleyen eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, “Kemal Burkay’ı ve Murathan Mungan’ı görmekten mutluluk duydum. Ancak günümüzde popüler kültür ve tiktok akımları okumaktan uzaklaştırdı. Özellikle gençler arasında bunun yoğun olduğunu görüyoruz. Gençleri kitap okumaya teşvik etmeliyiz. Diyarbakır çok zengin bir kültür kenti” diye konuştu.
Murathan Mungan’dan Kışanak’a selam
Açılış sonrası okurlarıyla buluşan şair ve yazar Murathan Mungan, konuşması sırasında, cezaevinde tutulan Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı ve TBMM 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekili Gültan Kışanak’a da selam yolladı.
Fuar 9 gün sürecek
24 Aralık’a kadar devam edecek fuara 200’e yakın yayınevinin katılıyor. Fuar süresince yaklaşık 300 yazar, söyleşi, panel ve imza günlerine katılacak.

 

Exit mobile version