Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nce Diyabet Eğitim Kampı

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nce Diyabet kampı düzenlendi. Hazar Kampında düzenlenen Kamp, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve iş insanlarının da sponsorluğuyla hayata geçirildi.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nce

 “Tip 1 diyabete uyumu” için düzenlenen Diyabet Kampında, 4 doktor, 5 hemşire, 5 diyetisyen, psikolog ve daha önce kamplara gelen ve mezun olan, diyabet tanılı, gönüllü abla ve abiler görev yaptı.

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı ve Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Süleyman Öden, Çocukluk çağı diyabeti denilen grubun, genelde küçük yaşta, erken tanı alan diyabetik bireyler olduğunu ifade ederek, “Tip 1 diyabet genelde çocuklarda görülen ömür boyu devam eden kronik bir süreçtir. insüline bağımlı diyabet diyebiliriz. Çocukluk çağı diyabetleri genelde erken yaşta tanı alır. Tüm dünyada 5 yaş civarındaki diyabet mellitus prevelansı 1/1430’dur. Ülkemizde ise diyabet mellitusun prevelansı yaklaşık olarak 1/2000’dir” dedi.

DİYABET EĞİTİM KAMPINA NEDEN İHTİYAÇ DUYDUK?

Diyabetin ömür boyu devam eden kronik bir süreç olduğunun altını çizen Başhekim Öden, “Bu çocuklar ömür boyu aile desteği alamayabilirler. Çocuklarımızın diyabetlerini kendilerinin yönetebilmesi, öz bakımlarını yapabilmesi için böyle bir eğitim kampına ihtiyaç duyduk. Diyabetli çocukların yalnız olmadıklarını, kendileri gibi tip 1 diyabetlerini çok iyi yöneten akranlarının olduğunu, hatta doktor, mühendis, mimar olan tip bir diyabetli, abilerini ablalarının da olduğunu görsünler istedik.  Bu birliktelikle etkileşime geçsin istedik  ve en önemlisi ise aileden bağımsız diyabetlerini yönetebilmelerine geçiş süreci olması hedefiyle yola çıktık” diye konuştu.

DİYABET EĞİTİM KAMPI 4 GÜN SÜRECEK

Başhekim Öden, Diyabet Eğitim Kampını 4 gün olarak planlandıklarına değinerek, şöyle dedi:

“Diyabet Eğitim kamplarımız Eğitim odaklı kamplardır. Bu eğitimlerde; “hipogliseminin tanımı, belirtileri, tedavisi, diğer yandan hipergliseminin tanımı, belirti ve tedavilerini anlatıyoruz. Psikologlarımız; çocuklara diyabette psikolojik destek konusunda eğitimler vermekteler. Diyetisyenlerimiz;  beslenme eğitimleri ile farkındalık oluşturarak çocuklarımızın daha sağlıklı bir süreç geçirmelerini sağlamayı hedeflemektedir. Dünya sağlık örgütü diyabeti bir hastalık olarak değil, bir yaşam şekli olarak kabul ediyor.  Diyabet hiçbir şeye engel değil, dikkat edildiği sürece tüm çocuklar akranları gibi büyüyecek, okuyacak, evlenecek ve çocukları olacak ve hayatlarını hiçbir sıkıntı yaşamadan idame edebileceklerdir”