PROJELER HAK KAZANMAYA BAŞLADI

Dicle Üniversitesi Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünün girişimleriyle Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa yürütülen "Dicle İnovatif Genç Girişimleri Destekleme ve Sosyal Girişimcilik Merkezi" projesi, Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (Seeco Projesi) kapsamında 150.000 Euro’luk bütçeyle desteklendi.

 

Dicle Üniversitesi Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünün girişimleriyle Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa yürütülen “Dicle İnovatif Genç Girişimleri Destekleme ve Sosyal Girişimcilik Merkezi” projesi, Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (Seeco Projesi) kapsamında 150.000 Euro’luk bütçeyle desteklendi.

 

Desteklenen projenin temel amacı, özellikle mezun işsiz kadınlar ve 30 yaş altı genç girişimci adaylarına yönelik sosyal girişimcilik konsepti çerçevesinde kendi işlerini/girişimlerini kurmalarını teşvik etmektir. Ayrıca, 30 yaş altı gençlerin sosyo-ekonomik açıdan güçlendirilmesi hedeflenerek, böylece toplumsal uyumun arttırılması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik, kurulacak olan teknolojik eğitim ortamında girişimci adaylarına programlama destekli yapay zekâ içerikli eğitimler verilecek.

 

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunulan “Küçükbaş Hayvancılıkta Deri Hastalıklarının Önlenmesi Eğitim ve Yayım Projesi” 8.733.043 TL bütçe ile kabul edildi.

 

Projenin Koordinatörlüğünü Prof. Dr. Aydın Vural, yürütücülüğünü Prof. Dr. Hasan İçen, Prof. Dr. Simten Yeşilmen Alp, Doç. Dr. Aynur Şimşek, Doç. Dr. Akın Koçhan, Öğr. Gör. Dr. Ömer Faruk Katanalp ve veteriner hekim Yezdan Uzunoğlu yapmakta olup Arş. Gör. Elif Ekinci ile Arş. Gör. Almina Güneş ise araştırmacı olarak proje ekibinde yer almaktadır. Mevcut proje kapsamında koyun ve keçi yetiştiriciliğinde deri hastalıklarının verim ve refah özellikleri üzerine etkileri ile öneminin ortaya konulması ve küçükbaş hayvancılık işletmelerindeki ekonomik verim kayıplarının azaltılarak, işletme karlılığın artırılması amaçlanıyor.

Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Abdulselam Ertaş’ın yürütücüsü olduğu “Mentha Longifolia (L.), L. Subsp Typhoides (Briq.) Harley (Yarpuz) ve Salvia Multicaulis Vahl (Adaçayı) Türlerinden Zenginleştirilmiş Ursolik-Oleanolik Asit İçeren Ekstrelerin Hazırlanması, in vitro ve in vivo Yaşlanma Karşıtı (Anti-Aging), Yara İyileştirici ve Anti-Enflamatuvar Özelliklerinin Belirlenerek Elektroçekim Yöntemiyle Nanoliflerinin Prototip Ürün Olarak Hazırlanması” başlıklı ve 1.646.000 TL bütçeli projesi TÜBİTAK 1001 ÇABA programı kapsamında kabul edildi.

Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Muhittin Tutkun’un yürütücülüğünü yaptığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP BKİ’nin Tarımda Yenilikçi, Rekabetçi Uygulamaların Yaygınlaştırılması Programı önceliğine sunulan 2.018.303 TL bütçeli “Kırsalda Organik Yumurta Tavukçuluğunun Yaygınlaştırılması Projesi” kabul edilerek, 2024 yılı yatırımı programı kapsamına alındı.

KAYNAK: DİCLE ÜNİVERSİTESİ BÜLTENİ

Exit mobile version