BAĞCILIĞIN DİBE VURDUĞU HANİ İLÇESİNDE SON 10 YILDA BAĞLARINDAN ÜZÜM ALAMIYOR

BİR ÇOK VATANDAŞTA ÜZÜM BAĞLARINI SÖKME KARARI ALDI

Hani ilçesinin altın sermayesi yok oluyor

Bağcılığın yaygın olduğu Hani ilçesinde üzüm yetiştiriciliği yapan ve bir çok ailenin geçim kaynağı olan bağcılık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bağ sahipleri yaşadıkları sıkıntılardan dolayı feryad ediyor.
Bölge genelinde en iyi üzümün Hani’de yetiştirilmesine rağmen son on yılda bağlarından yeteri kadar üzüm alamazken, geçmiş yıllara oranla ilçedeki üzüm rekoltesinin yok denecek kadar düştüğü, olan üzümlerinin ancak kışlık olarak kendilerine yettiğini kalan kısmı da ilçedeki semt pazarında sepet halinde satarak azda olsa sermayesini kurtarmaya çalışıyor. Bağ sahipleri üzümlerini satacak pazar bulamadıklarını da belirterek yaptıkları masrafları çıkaramamanın da üzüntüsünü yaşıyor.

Bağ sahipleri ilçede yetiştirilen üzümlerin bölge geneline oranla çok kaliteli ve iyi olmasına rağmen üretilen üzümlerin dışarıya satılma imkanı yok.
İlçe ekonomisinin güçlenebilmesi için yetiştirilen üzümlerin dış pazarlara açılması bunun için de ilçenin iyi bir tanıtıma ihtiyacı var. Her yıl üretilen binlerce ton üzüm ya çöpe gidiyor ya ilçede Pazar alanlarında sınırlı sayıda satışa sunuluyor.
Oysaki yetiştirilen üzümlerin dışa pazarlanıp satılması gerekiyor. Ama bunu yapan yok her yıl üzümde geçmişe oranla istenilen rekolteye ulaşamaması bağ üreticilerinin ne kadar sahipsiz kaldığı gözler önüne seriyor
İlçenin gelişmesi, pazar ekonomisinin iyileşmesi için yetkililerin bağcılığa önem vermesi, gerekli adımların atılması, her türlü imkan ve teşviklerin sağlanması yönünde gerekli adımların atılarak çalışmaların bir an önce başlatılması isteniliyor.
Özel haber ŞEHMUS SELÇUK

Exit mobile version