Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BABA MESLEĞİ KALAYCILIK MESLEĞİ BİTME NOKTASINA GELDİ

ÖZEL HABER ŞEHMUS SELÇUK
Hani ilçesinde geleneksel baba mesleği bölge kültürünün vaz geçilmez bir parçası olan kalaycılık mesleği’de artık tarihe karışıyor.

ÖZEL HABER ŞEHMUS SELÇUK Hani

Hani ilçesinde geleneksel baba mesleği bölge kültürünün vaz geçilmez bir parçası olan kalaycılık mesleği’de artık tarihe karışıyor.

Kalaycılık mesleği, Tarihi çok eskilere dayanır. Milattan önce 3000”li yıllara dayanan kalaycılık bunca senedir insanlığa gelir sağlayan bir meslek olarak bilinirdi. Yüzyıllardır Hani ilçesinin bir kültürü ve bir bir parçası olarak bilinen kalaycılık mesleği ise artık yok. Günümüzde Bakır mutfak eşyaları, bilindiği gibi üzerlerindeki kaplamanın soyulmasıyla birlikte zehir saçtığından dolayı kalaylanmak zorunda kalınıyordu. Yaklaşık 40 yıl öncesine kadar kalaycılar ve kalaycılık mesleği revaçtaydı. Gelişen teknoloji ile birlikte, bakır eşyanın yerini krom, çelik ve alüminyum alışımlı mutfak ürünleri aldı. Kalaycılık, önceki yıllarda Hani ilçesinde seyyar olarak da yapılıyordu. El arabaları ve at arabalarıyla köy köy, mahalle mahalle gezen Hani’li kalaycılar, zamanla iş yapamadıkları için dükkanlarını kapatmak zorunda kaldılar. Çoğu kalaycı ustalarımız hayatlarını kaybettiler.

Baba ve Amcalarından kalma mesleğini yıllardır sürdüren 60 yaşındaki Mehmet Uçaş, baba dan kalma mesleği yürütmeye çalışıyor ama iş olmadığı için o da artık bu mesleği sonlandırmaya kararlı.

ŞEHMUS SELÇUK