Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ağaç katliamı değil, hastalık önlenmesi!

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çevre ve Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü, Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Orman Fidanlık Müdürlüğü’nün işbirliği ile Üniversite yerleşkesindeki hastalıklı ağaçlara müdahale edildi.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi

 Alınan bilgiye göre, Dicle Üniversitesi kampüsü içerisindeki İbreli Çam Ağaçlarında meydana gelen Böceklenme ve Mantar hastalığından dolayı kampüsün belirli noktalarında hızlı bir şekilde ağaçların kurumaya başladığı gözlemlendi. Bunun üzerine Üniversite Rektörlüğü konunun araştırılması için dış paydaşlarla bir komisyon kurdu. Aralarında Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevli hocaların yer aldığı komisyon tarafından yapılan toprak ve ağaç analizleri sonucu ağaçlardaki hastalığın böceklenme ve mantardan kaynaklandığı tespit edildi.

Tespitin ardından ağaçların alandan uzaklaştırılması için ihale süreci başlatıldı. 5 Eylül tarihinden itibaren Dicle Üniversitesi piknik alanından başlanarak kampüs alanı içerisinde bulunan ağırlıklı ibreli çamların kesilmesi ve alandan uzaklaştırılması çalışması başladı. Kesilen ağaçların kökleri sökülerek, toprak havalandırılarak, aynı alanda ağaç dikimi yapılacak.

Dicle Üniversite yetkilileri, Hastalığın sadece Dicle Üniversitesi’nde değil, ibreli çamlarda Doğu ve Güneydoğu’nun bir çok İlinde ama ağırlıklı Mardin, Adıyaman, Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da hızlı bir şekilde yayıldığı belirterek, “Konunun ehemmiyetine binaen Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Çevre ve Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü, Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Orman Fidanlık Müdürlüğü’ uzmanlarının yer aldığı komisyon kurularak hastalığın  etmenleri, Hastalıklı ağaçların kesilmesi ve alandan uzaklaştırılması ile alakalı çalışmalar başlatıldı. Hastalığın hızlı bir şekilde yayılması Diyarbakır’ın da belirli sitelerinde ve ormanlık alanlarında da gözlemlenmiştir” dediler.

2022 YILINDA 5 BİNE YAKIN AĞAÇ DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Dicle Üniversite olarak ‘En Yeşil ve En Temiz Kampüs’ sloganı ile hareket ettiklerinin altını çizerek, “2022 yılında 5 bine yakın bir ağaç dikimini gerçekleştirdik. Ağaç dikim sezon başladığında bu sayının çok daha fazlası ağaç dikimini gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Öğrenci, personel ve Diyarbakır hakkından beklentimiz var. Lütfen! Var olan yeşil alanlarımıza sahip çıkalım. Ağaç dikimi sezonunda herkesin  “Benim de Dikili Bir Ağacım Olsun” sloganı ile üniversitemiz yerleşkesinde ağaç dikimi yapmaya davet ediyoruz” dediler.