Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzmanından kışın güvenli araç kullanımı hakkında tavsiyeler!

Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Yiğit Dedeoğlu, kış aylarında güvenli araç kullanımı ve buz tutan veya buzlanma ihtimali olan yollarda sürücülerin dikkat etmesi gereken hususlarında önemli bilgiler paylaştı.

Yol ve Sürüş Güvenliği

Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Yiğit Dedeoğlu, kış aylarında güvenli araç kullanımı ve buz tutan veya buzlanma ihtimali olan yollarda sürücülerin dikkat etmesi gereken hususlarında önemli bilgiler paylaştı.

Kış aylarında hava sıcaklığının sıfır dereceye yaklaştığı veya altına düştüğü durumlarda, buzlanma tehlikesinin artacağını belirten Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Yiğit Dedeoğlu; sürücülere önemli tavsiyelerde bulundu.

Dedeoğlu, sürücülerin en çok dikkat etmesi gereken hususun araç hazırlığı ve sürüş psikolojisinin kış şartlarına hazır olması olduğunu belirtti.

“Aracın yetersizliğinden ötürü çoğu kez sürücülere olumsuz sonuçlar doğabiliyor”

Kışın güvenli sürüş için öncelikle aracın kışa hazır olup olmadığına bakarak aracı hazırlamak gerektiğini belirten Dedeoğlu, “Aracımız kış koşullarına hazır değilse zaten biz de kış şartlarında o aracı kullanmamalıyız. Aslında en önemli kural budur. Birçok sürücü aracının kış bakımlarını yapmıyor, aracını kışa hazırlamıyor; gerek lastikleri gerek antifriz, kar zinciri vesaire gibi aracın bakımları olsun hazırlıkları yapmadan kışın araç kullanmaya çalışıyor ve bu durumda da aracın yetersizliğinden ötürü çoğu kez sürücülere olumsuz sonuçlar doğabiliyor. Sürüş dinamiklerinden, becerilerinden bağımsız bir durumdur. İlk şart olarak bunların olması gerekiyor.” dedi.

“Sadece karlı zeminlerde değil havanın 6-7 derecenin altına düştüğü bütün sıcaklıklarda kış lastiği öneriyoruz”

Kış şartlarında karlı zeminlerde araç kullanmak daha farklı dinamikleri içerisinde barındırdığına değinen Dedeoğlu, “Kış şartlarında araç kullanmakta sadece karlı zeminlerde değil havanın 6-7 derecenin altına düştüğü bütün sıcaklıklarda kış lastiği öneriyoruz, bu çok önemli bir noktadır. Kar lastiği demiyorum dikkatinizi çekerim; kış lastiği diyorum. Sadece kar yağdığında işe yarar gibi düşünülse de bu lastikler kış koşullarında ve soğuk havalarda her zaman tutunma performansını artırır. Bir yaz lastiği ile kış koşulunda araç kullanıyorsam aracımın lastikleri herhangi bir yağış olmasa bile tutunmayı kaybediyor. Örnek veriyorum; şehir içinde 50 kilometre ile giderken önüme bir engel çıkıyor ve frene basıyorum, duramıyorum ama kış lastiği olsa çok rahat durabileceğim bir sürat. O yüzden araçların kışa hazır olması en büyük faktördür.” şeklinde konuştu.

“Kazaların birçoğu hız limitlerine uyulmamasından meydana geliyor”

Sürücülerin kışın araç kullanmada en çok dikkat etmesi gereken durumun hava şartları olduğunu aktaran Dedeoğlu, “Gerek hızları gerek yaptıkları sürüş davranışları ve şerit değiştirmeler olsun bunları kış koşullarında yumuşatmak gerekiyor çünkü en ufak bir yağışta bile tutunma kayıpları yaşanacaktır. Kar yağışından ziyade bir yağmur bile etken olacaktır. Kar yağdığı zaman çok daha etkili oluyor. Hız limitlerine daha bir riayet etmemiz gerekiyor. Çünkü kazaların birçoğu hız limitlerine uyulmamasından meydana geliyor. Sürücülerin en çok dikkat etmesi gereken; araç hazırlığı ve sürüş psikolojisinin kış şartlarına hazır olmasıdır. Kışın daha sakin araç kullanma gibi.” diye belirtti.

“Havalar 3 derecenin altına düştüğü zaman trafikte biraz daha dikkat etmemiz gerekiyor”

Kışın karlı ve yağmurlu havalarda meydana gelebilecek gizli buzlanma hakkında uyarılarda bulunan Dedeoğlu, “Adı üzerinde ‘gizli buzlanma’ bununla alakalı sürücülerin tabii ki sürüş sırasında haberdar olmaları mümkün değil. Burada şöyle bir tüyo var; 3 derecenin altına düşen bütün hava sıcaklıklarında buzlanma söz konusu olabilir. Buzlanma ile karşı karşıya kaldığımızda eğer hızımız fazlaysa yapacak hiçbir şeyimiz kalmıyor. O yüzden havalar 3 derecenin altına düştüğü zaman trafikte biraz daha dikkat etmemiz gerekiyor. Örneğin; köprü ve viyadükler, rüzgâr alan açık bölgeler, kırsal kesimlerde özellikle güneş almayan dağ yolları gibi yerlerde gözümüzün hava sıcaklığında olması lazım. Bu hava sıcaklıklarında böyle bir duruma hazırlıklı olmalıyız. Nasıl hazırlıklı olacağız? Normal koşullarda 50 kilometre ile seyrediyorsak o yol üzerinde 30 ile seyredeceğiz. Her an bir kayma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağımızı bilerek araç kullanacağız.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)