Haliç Üniversitesi Öğretim görevlisi Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Köse, son dönemde özellikle marmara bölgesinde bahar havasının yaşanması ve ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerini üzerinde seyretmesiyle ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Köse, “Şu an yurdumuz omega blokajının etkisi altında. Son bir haftadan bu yana bunun etkisiyle yurt genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Özellikle bu geceden itibaren yurdumuzun Batı kesiminde, kıyı Ege’de ve Trakya’da lodos yönünden rüzgâr hızı saatte 80 kilometre hıza kadar ulaşacak ve sıcaklarda artıracaktır. Hafta sonu deyim yerindeyse kendisini haziran zanneden şubat ayını yaşayacağız. Bu da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin kat ve kat üzerinde seyredeceği anlamına geliyor. Bu da bizi aldatmasın. 1900’lü yıllardan itibaren bu tarz hava gerek İstanbul’da gerekse de yurdun büyük bölümünde yaşanmıştı. Her sene bu olur. Yine çevrenize baktığınız zaman bazı ağaçların çiçek açtığını görürsünüz. Ağaçlara bakıp bahar geldi zannedersiniz. Bu son derece normaldir.” dedi.
“Kış daha bitmedi, yurdumuz yeniden yağışlı havanın etkisi altına girecek”
Hafta başından itibaren yurdumuz Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı havanın etkisi altında girmeye başlayacağını belirten Köse, “Yağışlı havanın etkisiyle sıcaklık 4-5 derece azalsa da yine mevsim normallerinin üzerinde seyredecektir. Ayın 16 ile 17’sine kadar da böyle devam edecektir. 16 ile 17 sinden sonra yurdumuz yeniden kış koşullarına erişecektir. Özellikle yurdumuzun doğu kesimleri yine kar yağışları görmeye başlayacağız. Çarşamba gününden itibaren hafta sonuna kadar yurdumuzun doğu kesimlerinde kar yağışlarını göreceğiz. İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerimizde ise yağışlar genellikle yağmur ve gök gürültüsü şeklinde olacaktır. Dolayısıyla kış henüz bitmedi kışın ikinci yarısını yaşıyor. İkinci yarısında da kış koşullarını yaşayacağız. Önümüzde bir de şakacı olan mart ayı var “Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır” diye atalarımız boş yere söylememişler. Üstelik İstanbul’un efsane kışına baktığımız zaman tam kış bitti derken böyle bir havanın ardından mart başında başlayıp 15 gün üst üste kar yağmış ve İstanbul’da da efsane bir kış yaşanmıştır. Yine bakacak olursak 55 yılın ardından Ardahan da ilk defa 155 santime ulaşan kar kalınlığı olmuştur bu da Ardahan’da rekorun kırılmasına neden olmuştur. Batı kesimler yaz havasını yaşarken, doğu kesimler ise kış tüm hızıyla devam ediyor.” diye konuştu.
“Küresel ısınma ve iklim değişiminin etkisiyle mevsimler 25 gün uzadı”
Köse, “Bilimsel yapılan çalışmalarda şunu gözlemliyoruz. Eskiden atalarımız yazı ve kışı ikiye bölmüşler. Hızır günleri ve kasım günleri diye. Eskiye baktığımız zaman şu anda da mevsimlerde yapılan bilimsel çalışmalarda özellikle ilkbahar ve sonbaharda sıcaklıkların 25 dereceye varan azalışlar görüyoruz ki örneğin yaz mevsimi uzadı. Eskiden ağustosun yarısı yaz yarısı kış denirdi ama şu anda eylülün 15’inde daha yeni sonbahar koşulları yaşamaya başlıyoruz. Yaz mevsimi artık eylülün sonunda sona eriyor. Dolayısıyla mevsimlerde böyle küresel ısınma ve iklim değişiminin etkisiyle 25 gün bir ötelenme süreci söz konusu özellikle ülkemizde son 10-15 yıllık verilere baktığımız zaman bunu daha net görebiliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Çatı uçmaları ve ağaç devrilmelerine karşı dikkatli olunmalı”
Önümüzdeki günlerde değişmesi beklenen hava sıcaklıklarına karşı uyarılarda da bulunan Köse, son olarak şu ifadeleri kullandı:
“Şöyle bir durum söz konusu, bu hafta sonu özellikle cumartesi, pazar ve pazartesi günleri yurdun batı kesimlerinde rüzgâr lodos yönünden kuvvetli esecektir. Bu sizler için tehlike çanları demektir. Ayrıca çatıların uçması, ağaç devrilmesi gibi hava felaketleri yaşanabilir. Soba yakanların da mutlaka yatmadan önce sobalarını söndürmeleri gerekir. Doğu kesimlerde sıcak havanın etkisiyle çığ tehlikesi vardır. Önümüzdeki haftalarda yine mevcut kar örtüsünün üzerine yeni kar yağacağı için çığ tehlikesini oluşturuyor. Bunun için biraz daha dikkat etmek gerekir.” (İLKHA)