Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hani ve Lice İlçesindeki Tarihi Eserler ve Mağaralar

Alternatif turizm çeşitlerinden biri olan ekoturizm,1980’li yılların başlarında doğal ve kültürel alanlara yönelik yapılan bir etkinlik olarak ortaya çıkmış ve turizm endüstrisinin hızla büyüyen alt sektörlerinden biri haline gelmiştir.

Alternatif turizm çeşitlerinden biri

Ekoturizmin bir çeşidi olan mağara turizmi son zamanlarda macera ve doğa sporlarına meraklı pek çok ziyaretçi için alternatif bir turizm çeşidi olmuştur. Hani ve Lice İlçelerimizin sahip olduğu tarihi eserler ve mağaralar Turizm’e kazandırılsın.

Hani’deki tarihi eserlerin ve mağaraların bulunduğu alanlar, dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında “mağara cenneti” olarak tanımlanabilir. Yapılacak olan bir Çalışmada yer alan Hani Terkan karayolu üzerinde bulunan ve Hani ilçe sınırları içerisindeki tarihi eserler kümbet taş mağaraları ve yer altına inmiş sıralı evler de mevcut. Yine aynı şekilde Hani Lice Karayolu üzerinde bulunan Eshab-ı Keyf Mağarası, Lice İlçesine bağlı Çeper mahallesi civarında bulunan tarihi eserler, İskender Paşanın 3 ay konakladığı ve yarasa evi olarak ta bilinen Bırkleyn mağarası ve bu mağaralar deyim yerindeyse İzmir Efes mağaraları ile hemen hemen aynı.

 


Hani ilçesinde ise daha bir çok tarihe ışık tutacak eserler ve mağaralar var. Ama bir türlü el atılamıyor ve turizme kazandırılamıyor ne hikmetse. Hani ve Lice ilçelerinde yer alan bir çok tarihi eserler ve Mağaraların, sahip olduğu ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, sarkıt ve dikitleri ve metrelerce yüksekliğe ulaşan uzunluğuyla Hani ve Lice ilçelerimizin önemli mağaralarından biridirler.

 

Birbiriyle bağlantılı ve paralel uzanan iki ve dört galeri ile toplam 8 ve üzeri olan salonlardan meydana gelen mağaralarda sığ göller, akarsular çok çeşitli damlataşı oluşumları (sarkıt, dikit, sütun vb) son derece görülmeye değerdir. Yıllar önce ve yakın tarihimizde bile yapılan araştırmalarda, Hani ve Lice İlçelerimizin alternatif turizm potansiyelinin incelenerek, bölgenin sahip olduğu mağara turizmi potansiyelinin nasıl turizm sektörüne kazandırabileceğini, Hani-Lice karayolu üzerinde bulunan Eshab-ı Keyf mağarası Hani İlçe Merkezindeki Tarihi Ayn Kebir Havuzu, Hatuniyye Medresesi, Seyyid Bedreddin Camii, Büyük Ulucami, Caferi Tayyar Türbesi ve daha bir çok mağara ve tarihi eserlerimizi örnek olarak ortaya koyabiliriz.

 

Bu kapsamda “Hani ve Lice ilçelerimizde tarih kokan çok sayıda mevcut tarihi eserlerimiz ve mağaralarımızın turizm potansiyeli belirlenip, bu potansiyelin, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından da oldukça zengin. Yetkililerin sağlayacakları katkılar konusunda bir değerlendirme ortaya koymalıdırlar. Yapılacak olan çalışmalarda Tarihi eserlerin ve mağaraların SWOT Analizi yapılarak, alanların mağara turizmi potansiyeline çevrilmelidir. Hani ve Lice ilçelerinin sosyal ekonomik ve kültürel yönden gelişmesi, mevcut tarihi eserlerin ve tarihe ışık tutmuş mağaraların turizme kazandırılması bölge açısından da son derece önemlidir. Hani ve Lice açısından, güçlü ve zayıf yönleri ile gelecekte oluşabilecek fırsat ve tehditlerin neler olabileceğini de belirtmek istiyoruz.