2024 yılında hacca gideceklerin yedek adayları için kura çekimleri devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığının belirlediği acente organizasyonlarıyla hac ibadetlerini yerine getireceklere öneri ve tavsiyelerde bulunan İnzar Turizm yetkililerinden Şeyhmus Taş, hacıların mağduriyet yaşamamaları için tercih edilecek acente organizasyonu hususunda dikkat etmeleri uyarısında bulundu.
Hac başvuru ve takip edilecek süreç takvimi hakkında bilgi aktaran Taş, “Diyanet İşleri Başkanlığının öngördüğü 2024 yılı için 13 Eylül ile 11 Ekim tarihleri arasında ön kayıtlar alındı, 2 Kasım günü de kuralar çekildi. Kurada hak kazanan hacı adaylarımız 6-24 Kasım tarihleri arasında başvurularını yapıp ilk taksitlerini ödemeleri gerekiyor. Ödeme yapmadıkları takdirde kazandıkları hak iptal edilmiş olur, yedeklere geçer. Yedekler için 2’nci kura çekimi de 1-12 aralık tarihleri arasında gerçekleşir.” dedi.
“Allah’ın misafirlerinin mağdur olmaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz”
Kurada ismi çıkan hacı adaylarımız Diyanete ödemeleri gereken ücreti yatırdıktan sonra pasaport çıkarmaları gerektiğini hatırlatan Taş, şayet hac tarihine yakın zamanda pasaport çıkarılacaksa bir, erkenden çıkarılacaksa en az 2 yıl süreli olması gerektiğini söyledi.
Acente organizasyonları hususuna da değinen Taş, “Diyanet İşleri Başkanlığı hacıların yüzde 60’ını kendileri, geriye kalan yüzde 40’ını seçmiş oldukları acentelere verirler. İnzar Turizm olarak 2014’den bu yana faaliyet göstermiş olup merkezimiz İstanbul olmak üzere diğer illerde temsilcilik ve bürolarımız mevcuttur. Allah’ın misafirlerinin mağdur olmaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hacı adaylarına tavsiyemiz; referanslı, adresi belli, emin olanlarla irtibata geçip bu süreci takip etmeleridir. Yeri ve adresi belli olmayıp ayak üstü iş yapan referanssız kimselerle muhatap olmamaları hususunda hacı adaylarımızı uyarıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Taş, “2024 yılı için hak kazanan hacı adaylarımız Kurban Bayramı’na bir ay kala kutsal topraklara gitmeye başlıyor. Tabiki kafileler halinde gidildiğinden bazıları Kurban Bayramı’na 30, 25, 20 gün kala gider ve yaklaşık 30-35 gün sonra aynı şekilde geri dönerler.” şeklinde konuştu.
“İbadetler, rehber hocalarımız öncülüğünde yapılır”
Hac farizasında takip edilecek süreci paylaşan Taş, şunları söyledi:
“Hacı adaylarımız şayet direkt Cidde’ye gideceklerse havaalanında ihrama girip niyet getirirler. Mekke’ye vardıklarında otele yerleştikten sonra farz ilk umrelerini yapmak üzere Beytullah’a gelip Kabe’yi tavaf ederler. Safa ve Merve arasındaki saylarını bitirerek ilk umrelerini tamamlamış olur, ihramdan çıkarlar. Hac zamanına kadar defalarca umrelerini yapar ve genelde 5 vakit namazlarını Beytullah’ta kılmayı tercih ederler. Bu ibadetler rehber hocalarımız öncülüğünde yapılır.”
Taş, “Arefe gününe bir gün öncesinden hacılarımızı arefeye götürürüz. Arefe günü belirtilen çadırlarda bekler, vakfe yapılır ve akşam ezanıyla beraber yatsı namazına tehir edilerek müzdelifeye geçilir. Burada akşam ve yatsı namazları kılınmasına müteakip şeytan taşlama yeri olan cemerata gidilir. İlk gün büyük şeytan taşlanır. Beytullah’ta tavaf, Safa ile Merve arasındaki saylar yapıldıktan sonra ihramdan çıkıp istirahat etmek üzere otele geçerler.”
“Medine’de öngörülen gün sayısı bazen değişkenlik arz edebilir”
Medine’de ziyaret edilecek yerler hakkında konuşan Taş, “Bayramın 2’nci ve 3’üncü günleri tekrardan cemerata gidilir; büyük, orta ve küçük şeytan taşlanmasıyla hac vazifesi tamamlanmış olur. Mekke’de belirtilen gün ve işlemler tamamlandıktan sonra Medine’ye gidilir. Medine’de öngörülen gün sayısı bazen değişkenlik arz edebilir. Bu süre içerisinde Mescid-i Nebevi ve Allah Resulü’nün ravzasıyla beraber Uhud, Bedir ve Hendek savaşlarının olduğu yerler; Cuma, Kuba, Mescid-i Kıbleteyn Mescidleri, Cennet-ül Baki’deki sahabe kabirleri ziyaret edilir. Medine için belirtilen günler tamamlandıktan sonra hacılarımız uçakla memlekete dönerler.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)