Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tükenmişlik sendromu ile başa çıkmanın yolları

Özellikle son yıllarda yaygınlığı artan ve ciddiye alınması gereken bir soruna dönüşen tükenmişlik sendromu; odaklanmakta problem yaşamak, yorgunluk, dinlenememe ve mutsuzluk gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Özellikle son yıllarda yaygınlığı

Son yıllarda birçok kişi fiziksel, duygusal ve davranışsal yorgunluğa yol açan tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kalmaktadır.

Tükenmişlik sendromunun en yaygın belirtileri olarak iş performansında düşüş, odaklanamama, uyuyamama, konsantrasyon, içine kapanma, stresli yaşam ve iştahta düşüş gibi etkenler görülüyor.

Tükenmişlik sendromundan korunmanın yolu olarak ise uyku düzeni, dinlenme, egzersiz, tevekkül, sıla-i rahim yapmak, bol bol meyve ve sebze tüketmek ön plana çıkıyor.

Uzman Psikolog Sadık Sun, tükenmişlik sendromunun oluşması ve baş etme yöntemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Tükenmişlik sendromuna baş etmek için insanların değerlerine önem vermesi gerekir”

Uzman Psikolog Sadık Sun

Sun, “Tükenmişlik insanlarda; odaklanamama, uyuyamama, konsantrasyon, iş performansı düşmesi, içine kapanma, iştahta düşüş, mutsuz olma gibi tüm bunlar tükenmişlik sendromu olarak kendini gösterebiliyor. İnsanların 15-16 saat çalışıyor olması, çalıştıklarının karşılığını alamayışları, dinlenememeleri ve hobilerini gerçekleştirecek vakti bulamamaları insanların tükenmesine yol açıyor. İnsanların birçoğu sevdiği işi yapmıyor. Sevdiği işi yapamadıkları için zoraki çalışmak zorunda kalıyorlar.” şeklinde konuştu.

Tükenmişlik sendromunu önlemenin yollarını dile getiren Sun, “Tükenmişlik sendromuna baş etmek için insanların biraz kendine dönmesi lazım. İnsanlar kendine döndükten sonra hobilerine ağırlık vermeli, dinlenmeli ve değerlerine önem vermesi gerekebilir. Koşmak ve hızlanmaktan ziyade inzivaya çekilmesi veya tevekkül etmesi tükenmişlik sendromu gerçekleşmemesi anlamında iyi gelebilir. Bunların dışında beslenmesine, egzersiz yapması, uykusuna dikkat etmesi, meyve ve sebze bol tüketmeli, sıla-i rahim yapmalı, misafir ağırlaması, sohbet etmesi ve iletişim kurması gerekebiliyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)